Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ουκρανία: «Επιστράτευση» Μέρκελ ζητά το 51% των Γερμανών σε δημοσκόπηση της Bild

Άνγκελα Μέρκελ Ουκρανία

Το 51% των Γερμανών θέλει την Άνγκελα Μέρκελ ως διαμεσολαβητή στην κρίση στην Ουκρανία, ενώ το 46% θεωρεί καταλληλότερο για τον ρόλο τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της εφημερίδας BILD.

Όπως φαίνεται στη δημοσκόπηση, το 51% πιστεύει ότι η τέως καγκελάριος θα μπορούσε να μεσολαβήσει στην ουκρανορωσική διένεξη, ενώ το 38% διατυπώνει αντίθετη άποψη. Αντίστοιχα, το 46% των ερωτηθέντων θα προτιμούσε διαμεσολάβηση του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, με το 41% να διαφωνεί. Το 11% δεν εκφράζει άποψη για το θέμα.

Στην ίδια δημοσκόπηση πάντως το 45% εκτιμά ότι η σύνταξη του κ. Σρέντερ θα πρέπει να περικοπεί, λόγω της επαγγελματικής του δραστηριότητας στους ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς.

Απαντώντας σε ερώτηση της BILD σχετικά με το εάν οι δύο πρώην καγκελάριοι θα μπορούσαν να θεωρηθούν κατάλληλοι ως διαμεσολαβητές στην παρούσα κρίση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν αποκαλύπτει ποια κανάλια χρησιμοποιούνται για αυτόν τον σκοπό – ούτε καν στο Instagram. Νωρίτερα, η σύζυγος του κ. Σρέντερ, η Σογιόν Σρέντερ Κιμ είχε αναφερθεί στον σύζυγό της ως πιθανό διαμεσολαβητή, λίγο μετά όμως διέγραψε την ανάρτησή της.

Τι πιστεύουν για τον Πούτιν

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 47% των Γερμανών πιστεύει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «ο πιο επικίνδυνος πολιτικός του 21ου αιώνα», ενώ το 42% εκτιμά ότι «δεν είναι τόσο επικίνδυνος». Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας, το 25% υποστηρίζει μόνο τις διπλωματικού τύπου και μόλις το 7% τάσσεται υπέρ της επιβολής στρατιωτικών κυρώσεων. Το 64% των ερωτηθέντων δηλώνει ωστόσο ότι δεν είναι διατεθειμένο να πληρώσει υψηλότερες τιμές λόγω των κυρώσεων, με το 26% να δηλώνει ότι θα το δεχόταν. Σταθερά αντίθετοι παραμένουν οι Γερμανοί και σε ό,τι αφορά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Το 68% στηρίζει τη στάση της κυβέρνησης κατά της παράδοσης όπλων, ενώ 22% των ερωτηθέντων διατυπώνει διαφορετική άποψη.

Click4more: Εισβολή στην Ουκρανία: «Σχεδόν το 100% των ρωσικών δυνάμεων πήρε θέση» λένε οι ΗΠΑ

Το έργο της κυβέρνησης στην κρίση εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη, καθώς μόνο το 17% αξιολογεί ως «μάλλον καλές» τις επιδόσεις του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Αντίστοιχα, «μάλλον καλές» είναι οι εντυπώσεις από το έργο της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, κρίνει το 11%.

Το ενδιαφέρον ωστόσο των Γερμανών για την κρίση στην Ουκρανία είναι σαφές, όπως φαίνεται από το 83% που δηλώνει στην έρευνα ότι το θέμα τους αφορά. Μόνο το 12% δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται για την ουκρανική κρίση.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της ευθύνης για την κρίση, το 57% δηλώνει ότι βασική υπεύθυνη για την κλιμάκωση της διένεξης είναι η Ρωσία, με το 8% να θεωρεί υπεύθυνη την ίδια την Ουκρανία και το 16% τις δυτικές χώρες. Είναι πάντως ενδεικτικό ότι οι υποστηρικτές όλων των πολιτικών κομμάτων θεωρούν στην πλειοψηφία τους κυρίως υπεύθυνη τη Μόσχα, εκτός από τους ψηφοφόρους της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) και της Αριστεράς, οι οποίοι απαντούν πολύ συχνότερα ότι τη βασική ευθύνη για τη διένεξη φέρει η Δύση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις