Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Ουκρανία: Γαλλία, Ιταλία και ΗΠΑ στέλνουν αμυντικά αεροπορικά συστήματα και πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς

Ουκρανία: Γαλλία, Ιταλία και ΗΠΑ στέλνουν αμυντικά αεροπορικά συστήματα και πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς

Ενα αμυντικό σύστημα εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς SAMP/T-MAMBA για να βοηθήσουν τη χώρα αυτή «να αμυνθεί απέναντι στις επιθέσεις της Ρωσίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους και μαχητικά αεροπλάνα θα στείλουν στην Ουκρανία την άνοιξη Γαλλία και Ιταλία, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας.

«Η αποστολή ενός τέτοιου συστήματος ανταποκρίνεται στο αίτημα που εξέφρασε ο Ολέξιι Ρέζνικοφ, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, στους ομολόγους του της Γαλλίας και της Ιταλίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν εξάλλου σήμερα ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 2,175 δισεκ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει και έναν νέο πύραυλο μεγαλύτερου βεληνεκούς που δυνητικά θα επέτρεπε στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να επιτυγχάνουν την προσβολή στόχων οι οποίοι ως τώρα ήταν εκτός της εμβέλειάς τους.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Πάτρικ Ράιντερ είπε στους δημοσιογράφους ότι στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Βοήθειας για την Ασφάλειας της Ουκρανίας (USAI) θα σταλούν στη χώρα αυτή Εκτοξευόμενες από το Έδαφος Βόμβες Μικρής Διαμέτρου (Ground Launched Small Diameter Bomb ή GLSDB), που έχουν βεληνεκές 150 χιλιομέτρων.

Στο πακέτο αυτό θα συμπεριληφθούν επίσης οχήματα μεταφοράς προσωπικού ικανά να αντέξουν πλήγματα από νάρκες (MRAPs), συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών κατευθυνόμενων ρουκετών (GMLRS), ανταλλακτικά και διάφορα είδη πυρομαχικών.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει στρατιωτική βοήθειας αξίας περίπου 27,2 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα αυτή, στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Leopard 2, Challenger 2 και M1 Abrams «σιδερογροθιά» στην ουκρανική αντεπίθεση

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξίι Ρέζνικοφ δήλωσε σήμερα ότι τα νέα άρματα μάχης που προμήθευσαν χώρες του ΝΑΤΟ το Κίεβο θα αποτελέσουν μια «σιδερογροθιά» σε μια αντεπίθεση του Κιέβου για να διασπάσει τις ρωσικές αμυντικές γραμμές.

Ο Ρέζνικοφ είπε σε συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό ομόλογό του Μάριους Μπλάστσακ ότι οι δυτικές προμήθειες πυροβόλων 155 χιλιοστών είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές επιθέσεις στη νότια και την ανατολική Ουκρανία.

«Ο νέος συνασπισμός αρμάτων μάχης με τα κύρια άρματα μάχης χωρών του ΝΑΤΟ – τον χρειαζόμαστε αυτόν για την αντεπίθεση, θα τον χρησιμοποιήσουμε σαν σιδερογροθιά για να σπάσουμε τις αμυντικές τους γραμμές», είπε.

Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας που βρέθηκε σήμερα στο Κίεβο για συνομιλίες με τον Ρέζνικοφ, δήλωσε ότι η Βαρσοβία βοηθά στην εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών να χρησιμοποιούν δυτικά άρματα μάχης και ότι η ολοκλήρωση της εκπαίδευσης είναι ζήτημα «εβδομάδων και όχι ημερών ή μηνών».

Το Κίεβο εξασφάλισε δεσμεύσεις από τη Δύση τον περασμένο μήνα για την προμήθεια κύριων αρμάτων μάχης για να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή, με τη Μόσχα να καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να σημειώσει προόδους στην ανατολική Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε ότι η ουκρανική κυβέρνηση αναμένει να παραλάβει 120 έως 140 δυτικά άρματα μάχης από έναν συνασπισμό 12 χωρών σε ένα πρώτο κύμα παραδόσεων, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών Leopard 2, των βρετανικών Challenger 2 και των αμερικανικών M1 Abrams.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις