Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Ουκρανία για αποκάλυψη New York Times: «Δεν εμπλεκόμαστε στις εκρήξεις στους Nord Stream»

Ουκρανία για αποκάλυψη New York Times: «Δεν εμπλεκόμαστε στις εκρήξεις στους Nord Stream»
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Η Ουκρανία δεν έχει «καμία απολύτως ανάμειξη» στις επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream και δεν έχει πληροφορίες για το τι συνέβη ακριβώς, δήλωσε σήμερα (7.3.2023) ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μικαΐλο Ποντολιάκ.

Αφορμή για την αντίδραση της Ουκρανίας στάθηκε το δημοσίευμα των New York Times που αναφέρει ότι φιλοουκρανική οργάνωση βρίσκεται πίσω από την επίθεση στους αγωγούς Nord Stream to 2022, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι πληροφορίες αυτές προέκυψαν από τα νέα στοιχεία που κλήθηκαν να εξετάσουν αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ σχετικά με τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream.

Ωστόσο, το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει το ρεπορτάζ από ανεξάρτητες πηγές και Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ήταν διαθέσιμοι για κάποιο σχόλιο.

Από τη μεριά του, ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ δήλωσε σήμερα ότι το δημοσίευμα των New York Times «αποδεικνύει μόνο ότι η πρωτοβουλία μας για την έναρξη μιας διεθνούς έρευνας υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ είναι απολύτως επίκαιρη».

Σε δήλωση, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τονίζει ότι αυτοί που ευθύνονται για τις διαρροές στα μέσα ενημέρωσης θέλουν να εκτρέψουν την προσοχή του κόσμου και να αποφύγουν μια σωστή έρευνα.

Η Ρωσία σχεδιάζει να αιτηθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέχρι τα τέλη Μαρτίου για το σχέδιο ψηφίσματός της που ζητά από τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες να ξεκινήσει μια τέτοια έρευνα, δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι.

Τι αναφέρει το δημοσίευμα των New York Times

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ χαρακτήρισαν «δολιοφθορά» τις επιθέσεις στους αγωγούς, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η Ρωσία κατηγορούσε τη Δύση και ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να προχωρήσει σε ανεξάρτητη έρευνα. Καμία πλευρά δεν παρουσίασε αποδείξεις.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι εκείνοι που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις αντιτίθενται στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στην έκθεση δεν δίνονται ωστόσο συγκεκριμένες πληροφορίες για τα μέλη της ομάδας, ποιος έδινε τις εντολές και ποιος πλήρωσε για την επιχείρηση, γράφει η εφημερίδα.

«Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να αποκαλύψουν το είδος των πληροφοριών, το πώς αποκτήθηκαν αυτές ή οποιαδήποτε λεπτομέρεια για το κατά πόσο ισχυρά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία. Είπαν ότι δεν υπάρχουν ακλόνητα συμπεράσματα», καταλήγει η εφημερίδα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις