Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Ουκρανία: Η Ολλανδία «κάνει το καθήκον της», διαβεβαιώνει ο Μαρκ Ρούτε

Ολλανδία
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, επισκέφθηκε την Δευτέρα, 21.03.2022, το Βίλνιους και τη Βαρσοβία για να καθησυχάσει αυτές τις πρωτεύουσας της ανατολικής Ευρώπης ότι η χώρα του «κάνει το καθήκον της» μπροστά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Στο θέμα της Ουκρανίας, κάνουμε το καθήκον μας. Για παράδειγμα, διασφαλίζοντας την υποδοχή των Ουκρανών προσφύγων. Αναπτύσσουμε μαχητικά αεροσκάφη για να προστατεύσουν τον εναέριο χώρο της Πολωνίας και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη», είπε ο Ρούτε ενώπιον δημοσιογράφων στη Βαρσοβία, μετά τη συνάντησή του με τον Πολωνό ομόλογό του Ματέους Μοραβιέτσκι.

«Η ολλανδική κυβέρνηση αποδέχθηκε πρόσφατα, έπειτα από αίτημα του ΝΑΤΟ, να διευρύνει την αποστολή της πολεμικής αεροπορίας έως τα τέλη Μαρτίου», συμπλήρωσε, επικαλούμενος επίσης την ενίσχυση του ολλανδικού σώματος στη Λιθουανία και την αποστολή μιας συστοιχίας πυραύλων Πάτριοτ στη Σλοβακία, όπως και την προετοιμασία, σε συνεργασία με τη Γαλλία, μιας ενισχυμένης παρουσίας στη Ρουμανία».

Όμως, στη Λιθουανία, αποκλίσεις έγιναν ορατές μεταξύ της ρεαλιστικής διαπίστωσης του Μαρκ Ρούτε ότι δεν υπάρχει «ταχεία διαδικασία» για την ουκρανική υποψηφιότητα στην ΕΕ και της θέσης του οικοδεσπότη του, του προέδρου Γκιτάνας Ναουσέντα, ο οποίος ζήτησε η Ουκρανία να λάβει ένα «πολύ σαφές μήνυμα στο καθεστώς της υποψηφιότητάς της».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις