Κόσμος

Ουκρανία: Η Ρωσία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ «εντός των συνόρων τους»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Η Μόσχα πρέπει πρώτα να επικυρώσει τις συμφωνίες φιλίας με το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, προτού συζητήσει θέματα όπως τα ακριβή σύνορα των περιοχών» είχε ανακοινώσει νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. Και η αναφορά αυτή είχε προκαλέσει αίσθηση για το αν η Μόσχα θα θελήσει κι άλλα εδάφη της Ουκρανίας.

Η διευκρίνιση, αλλά κι αυτή… μισή ήρθε από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, την ώρα που όλη η υφήλιος αποφασίζει μέτρα και κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξαιτίας της στάσης της στην Ουκρανία.

Η Ρωσία αναγνωρίζει τις Δημοκρατίες του Ντονμπάς (σ.σ. εννοεί Ντόνατσκ και Λουγκάνσκ) «εντός των συνόρων όπου οι αρχές τους ασκούν την εξουσία τους», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αντρέι Ρουντένκο, ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν κατά τις συνεδριάσεις των δύο σωμάτων του ρωσικού Κοινοβουλίου για τη συζήτηση και επικύρωση των συμφωνιών φιλίας και συνεργασίας της Ρωσίας με τις δύο de facto αποσχισθείσες επαρχίες στην Ανατολική Ουκρανία.

Οι συμφωνίες έχουν δεκαετή ισχύ και προβλέπεται η αυτόματη παράτασή τους για πενταετείς περιόδους κοινή συναινέσει.

Μεταξύ άλλων οι συμφωνίες προβλέπουν «την υιοθέτηση από τη Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεσματικών μέτρων για την υποστήριξη και τη λειτουργία του χρηματιστικού και τραπεζικού συστήματος των Δημοκρατιών, έχοντας ως αφετηρία το γεγονός ότι το νόμισμα, που χρησιμοποιείται στις συναλλαγές στο έδαφός τους είναι το ρωσικό ρούβλι», είπε ο Α. Ρουντένκο στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι.

Σχολιάζοντας την ανάκληση του επιτετραμμένου της Ουκρανίας στη Μόσχα και τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ρουντένκο δήλωσε ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί την πλήρη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «το ρωσικό ΥΠΕΞ πάντοτε τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης κάθε σύγκρουσης, μεταξύ άλλων και της σύγκρουσης στην ΝΑ Ουκρανία», υποστηρίζοντας ότι η αναγνώριση των δύο «Λαϊκών Δημοκρατιών» από τη Ρωσία «θα συμβάλει ακριβώς σε αυτό το ειρηνικό σενάριο, το ελπίζουμε», είπε ο ειδικός προεδρικός απεσταλμένος στην παρέμβασή του κατά τη συνεδρίαση της ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής).

“Πράσινο φως”

Όπως αναμενόταν, εξάλλου, η κάτω βουλή του Κοινοβουλίου της Ρωσίας ενέκρινε τις συνθήκες φιλίας με δύο αυτοανακηρυχθείσες λαϊκές δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία, κλιμακώνοντας μια κρίση με την Ουκρανία και τη Δύση.

Οι συνθήκες, που τίθενται σε ισχύ μόλις υπογραφούν από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για την κατασκευή στρατιωτικών βάσεων εκεί από τη Μόσχα, την υιοθέτηση μίας κοινής αμυντικής στάσης και την ενίσχυση της οικονομικής ενσωμάτωσης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πύρινη κόλαση» σε Γαλλία και Ισπανία: Εικόνες καταστροφής σε Μπορντό και Μαδρίτη, πάνω από 950.000 στρέμματα έχουν καεί
Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι «να σωθούν ζωές» και στη Γαλλία, περίπου 200.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους
Φωτιά
Σαουδική Αραβία: Στόχος των επιθέσεων των Χούθι οι εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στην Ερυθρά Θάλασσα
Ο δίαυλος της Ερυθράς Θάλασσας είναι πλέον ζωτικής συμμαχίας για το Ριάντ μετά το αποκλεισμό από την Τεχεράνη των Στενών του Ορμούζ στην ανατολική πλευρά της αραβικής χερσονήσου
Στήλη καπνού υψώνεται, καθώς οι Χούθι της Υεμένης, που είναι προσκείμενοι στο Ιράν, πραγματοποίησαν επιχειρήσεις με στόχο τις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στο Τζιζάν και το Γιανμπού