Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ουκρανία και Τουρκία υπογράφουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου κατά την επίσκεψη Ερντογάν στο Κίεβο

Ουκρανία και Τουρκία υπογράφουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου κατά την επίσκεψη Ερντογάν στο Κίεβο

Η Ουκρανία και η Τουρκία θα υπογράψουν δώδεκα συμφωνίες, περιλαμβανομένης μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, όταν ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επισκεφθεί το Κίεβο, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιγκάλ.

Αύριο, Πέμπτη, ο Ερντογάν πρόκειται να επισκεφθεί το Κίεβο σε μια επίδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία, η οποία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορά της.

Ενώ προωθεί τη συνεργασία με τη Ρωσία στην άμυνα και την ενέργεια, η Τουρκία έχει επίσης πωλήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία, προκαλώντας την οργή της Μόσχας. Ο Ερντογάν έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο, αλλά έχει επίσης προειδοποιήσει τη Ρωσία να μην εισβάλει στην Ουκρανία.

«Εντείναμε τις διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους εταίρους μας για να εξασφαλίσουμε ότι η συμφωνία (ελεύθερου εμπορίου) ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των ουκρανικών επιχειρήσεων, δημιουργεί ευκαιρίες για τις εξαγωγές μας και για τις δυνατότητες εκσυγχρονισμού των ουκρανικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο Σμιγκάλ σε συνεδρίαση της κυβέρνησης.

Οι εμπορικές ανταλλαγές ανάμεσα στην Τουρκία και την Ουκρανία, που βρέχονται αμφότερες από τη Μαύρη Θάλασσα, έφθασαν συνολικά το 2021 στα 7 δισεκ. δολάρια, με τις ουκρανικές εξαγωγές να φθάνουν τα 4,1 δισεκ. δολάρια. Τα σιτηρά και τα μέταλλα αντιστοιχούσαν στο 70% των ουκρανικών πωλήσεων στην Τουρκία.

Οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου παρατάθηκαν για σχεδόν μια δεκαετία εξαιτίας διαφωνιών για τα σιτηρά και τα μέταλλα.

Άλλες συμφωνίες που πρόκειται να υπογραφούν αύριο, Πέμπτη, περιλαμβάνουν τη συνεργασία στην υψηλή τεχνολογία, την αεροπορία και το διάστημα, σε θέματα της νεολαίας και την επιβολή του νόμου, δήλωσε ο Σμιγκάλ.

Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις