Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Ουκρανία: Ξανά υποψήφιος για την προεδρία ο Ποροσένκο

Ουκρανία: Ξανά υποψήφιος για την προεδρία ο Ποροσένκο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε σήμερα την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, ενώπιον τριών χιλιάδων υποστηρικτών του, που συμμετείχαν στο φόρουμ «Από το Κρούτ έως τις Βρυξέλλες. Ακολουθούμε τον δικό μας δρόμο», το οποίο πραγματοποιείται στο Κίεβο.

Ο ηλικίας 53 ετών μεγιστάνας, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ουκρανίας, αιτιολόγησε την απόφαση του αυτή να θέσει για δεύτερη φορά υποψηφιότητα για την ουκρανική προεδρία επειδή, όπως είπε, «θέλει να διατηρήσει τη στρατηγική γραμμή που προσανατολίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και αποβλέπει στο να μετατρέψει την Ουκρανία σε μια ισχυρή ευημερούσα χώρα ευτυχισμένων ανθρώπων».

Παράλληλα δήλωσε ότι η χώρα του θα αιτηθεί την ένταξή της στην ΕΕ το 2024, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ουκρανία θα λάβει και θα αρχίσει να υλοποιεί το Σχέδιο δράσης που απαιτείται για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

« Το 2023 θα ξεκινήσει η διαδικασία αναφορικά με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και για την υπογραφή του Σχεδίου δράσεων αναφορικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτό μας υπαγορεύουν τα συμφέροντα του κράτους μας» είπε ο Ποροσένκο.

Αναφερόμενος στην σχέσεις με την Ρωσία , ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι «φυσικά χρειαζόμαστε ειρήνη με την Ρωσία. Ψυχρή μεν, αλλά ειρήνη», τονίζοντας ότι οι Ουκρανοί «κουράστηκαν απ’ τον πόλεμο» και αυτό το θέμα το εκμεταλλεύεται η ρωσική προπαγάνδα και «τα φερέφωνά της στην Ουκρανία».

Ο Ποροσένκο είπε ότι το «θέμα του πολέμου και της ειρήνης είναι ένα από τα βασικά στις εκλογές , επειδή ο λαός θα εκλέξει όχι απλώς πρόεδρο αλλά ανώτατο στρατιωτικό διοικητή».

Παράλληλα δήλωσε ότι το Κίεβο θα συνεχίσει τη γραμμή «αποκατάστασης της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας με πολιτικό και διπλωματικό τρόπο « τονίζοντας ότι την ειρήνη μπορεί να εγγυηθεί μόνο ένας μάχιμος στρατός.

Ο Ποροσένκο, αναλαμβάνοντας την προεδρία τον Μάιο του 2014 , είχε υποσχεθεί ότι η στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία «δεν θα διαρκέσει μήνες, αλλά ώρες».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις