Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ουκρανία: Νέα επίθεση από χάκερ δέχτηκαν κυβερνητικές ιστοσελίδες και τράπεζες

Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Στο στόχαστρο χάκερ μπήκαν σήμερα Τετάρτη (23.2.2022) πολλές επίσημες ιστοσελίδες κυβερνητικών υπηρεσιών και τραπεζών της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτές λόγω της κυβερνοεπίθεσης, ανακοίνωσε ένας υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μιχαΐλο Φιοντόροφ, ανέφερε ότι η επίθεση των χάκερ ξεκίνησε αργά το απόγευμα με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η λειτουργία των ιστοσελίδων πολλών τραπεζών και υπουργείων της Ουκρανίας.

Οι ιστοσελίδες του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργικού συμβουλίου ήταν μη προσβάσιμοι. Ο Φιοντόροφ διαβεβαίωσε ωστόσο ότι τα σάιτ κατάφεραν «να ανακατευθύνουν τα αιτήματα πρόσβασης σε άλλον πάροχο ώστε να ελαχιστοποιήσουν τη ζημία».

Ωστόσο, ακόμη, δεν έχει διευκρινιστεί η προέλευση αυτής της επίθεσης των χάκερ, η οποία προκάλεσαν άρνηση παροχής υπηρεσίας (DDos).

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιανουάριο, θύματα επίθεσης ευρείας κλίμακας έπεσαν ουκρανικές ιστοσελίδες από χάκερ, «με το μήνυμα να φοβάστε, να περιμένετε τα χειρότερα». Τότε, οι αρχές ανέφεραν ότι διαθέτουν αποδείξεις για την εμπλοκή της Ρωσίας, κάτι που η Μόσχα διέψευσε.

Μια κυβερνοεπίθεση σε υποδομές στρατηγικής σημασίας για την Ουκρανία είναι ένα από τα σενάρια που έχουν αναφερθεί προάγγελος ότι θα αποτελούσε προάγγελο μιας «κλασσικής» στρατιωτικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις