Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Ουκρανία: Ο ΟΗΕ μετακινεί το μη απαραίτητο προσωπικό του υπό τον φόβο στρατιωτικής κλιμάκωσης

Ουκρανία: Ο ΟΗΕ μετακινεί το μη απαραίτητο προσωπικό του υπό τον φόβο στρατιωτικής κλιμάκωσης

Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι τεταμένη με τον ΟΗΕ να κάνει γνωστό ότι έχει αρχίσει να μετακινεί το μη απαραίτητο προσωπικό του από τη χώρα υπό τον φόβο για μεγάλη στρατιωτική κλιμάκωση μετά την αναγνώριση από τη Ρωσία των αυτονομιστικών περιοχών.

«Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε και να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας στην Ουκρανία, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας», δήλωσε η Αλεσάντρα Βελούτσι εκπρόσωπος του ΟΗΕ από τη Γενεύη. «Εξακολουθούμε να είμαστε πλήρως λειτουργικοί», πρόσθεσε.

Η ίδια εξήγησε ότι «λόγω της εξέλιξης της κατάστασης επί του πεδίου δώσαμε άδεια σε κάποια μέλη του μη απαραίτητου προσωπικού μας και των οικογενειών τους να μετεγκατασταθούν προσωρινά».

«Όμως παράλληλα λίγο περισσότερο προσωπικό φτάνει για να στηρίξει τις επιχειρήσεις μας στην Ουκρανία», επεσήμανε η Βελούτσι.

Την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατικών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ έχουν καταδικάσει ο ΟΗΕ και οι Δυτικοί.

Ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι πρόκειται για «παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας».

Συνολικά 1.510 οι εργαζόμενοι του ΟΗΕ στην Ουκρανία

Ο ΟΗΕ διαθέτει στην Ουκρανία 1.510 εργαζόμενους, εκ των οποίων 149 είναι αλλοδαποί, δήλωσε η Βελούτσι. Συνολικά περίπου 100 έχουν τη βάση τους στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έχει δηλώσει έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ροή προσφύγων σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

«Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μια εκπρόσωπος της UNHCR, η Σάμπια Μαντού, αν και προς το παρόν η υπηρεσία του ΟΗΕ δεν έχει παρατηρήσει αύξηση των μετακινήσεων πληθυσμού έξω από την περιοχή.

«Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τις προσπάθειες κυβερνήσεων και κάθε άλλης ενδιαφερόμενης πλευράς για να προστατεύσουμε τους πρόσφυγες και να βρούμε λύσεις για τους εκτοπισμένους στην περίπτωση που υπάρξουν μετακινήσεις», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο Γενς Λέρκε εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) επεσήμανε ότι ο ΟΗΕ συνεχίζει προς το παρόν να εφαρμόζει το σχέδιο ανθρωπιστικής απάντησης που είχε καταρτιστεί πριν την πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης, παρά την έλλειψη πόρων.

Προς αυτή την κατεύθυνση «την Παρασκευή υπήρξε ένα κονβόι παραδόσεων στις περιοχές που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση στην περιοχή», δήλωσε.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις