Κόσμος

Ουκρανία: Πάνω από 1.400 Αφρικανοί πολεμούν στον ρωσικό στρατό – «Υπογράφουν συμβόλαια ισοδύναμα με θανατική ποινή»

Πρόκειται για υπηκόους που προέρχονται από 35 αφρικανικές χώρες

Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία στρατολογεί πολίτες τρίτων χωρών, ιδιαίτερα από την Αφρική, για να πολεμήσουν με τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία.

Πρόκειται για ένα θέμα που έχει βρεθεί στο προσκήνιο και στο παρελθόν, από μαρτυρίες Αφρικανών αιχμαλώτων πολέμου στην Ουκρανία, οι οποίοι αποκάλυψαν πως εξαναγκάστηκαν να πολεμήσουν με τα ρωσικά στρατεύματα για να επιβιώσουν.

Περισσότεροι από 1.400 υπήκοοι 36 αφρικανικών χωρών πολεμούν στο πλευρό ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, έγινε σήμερα (07.11.2025) γνωστό από τον υπουργό Εξωτερικών του Κιέβου.

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε πως η Ρωσία έχει επιχειρήσει να στηρίξει τις δυνάμεις της που επιτίθενται στη γειτονική χώρα της στρατολογώντας μαχητές από άλλες χώρες, σε ορισμένες περιπτώσεις μέσω τεχνασμάτων.

Ο Αντρίι Σιμπίχα ανέφερε πως η Ρωσία πείθει Αφρικανούς να υπογράψουν συμβόλαια, τα οποία περιέγραψε ως «ισοδύναμα με… μια θανατική ποινή» και προέτρεψε τις αφρικανικές κυβερνήσεις να προειδοποιήσουν τους πολίτες τους.

«Οι ξένοι υπήκοοι στον ρωσικό στρατό έχουν θλιβερή μοίρα», έγραψε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας στο Χ. «Οι περισσότεροι εξ αυτών στέλνονται αμέσως σε επιθέσεις ως “τροφή για τα κανόνια”, όπου σύντομα σκοτώνονται».

Η Νότια Αφρική είπε χθες ότι θα διερευνήσει πώς 17 υπήκοοί της εντάχθηκαν σε δυνάμεις μισθοφόρων, αφού οι άνδρες αυτοί ζήτησαν επειγόντως βοήθεια προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Και η Κένυα δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ορισμένοι πολίτες της κρατούνται σε στρατόπεδα στη Ρωσία, αφού εν αγνοία τους ενεπλάκησαν στον πόλεμο.

Ο Σιμπίχα σημείωσε πως ο συνολικός αριθμός των Αφρικανών που έχουν στρατολογηθεί θα μπορούσε να είναι υψηλότερος σε σύγκριση με τους 1.436 που έχουν ταυτοποιηθεί και προέρχονται από 36 χώρες και ότι οι περισσότεροι ξένοι μισθοφόροι που κρατούνται από την Ουκρανία αιχμαλωτίστηκαν στην πρώτη αποστολή τους στο μέτωπο.

Η Ουκρανία θα παράσχει ακριβέστερες πληροφορίες σχετικά με τις χώρες και τις περιοχές από τις οποίες η Ρωσία στρατολογεί στρατιώτες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΕΕ και ΝΑΤΟ στηρίζουν τον Ζελένσκι που πηγαίνει στη Φλόριντα να μιλήσει με τον Τραμπ για το σχέδιο λήξης του πολέμου στην Ουκρανία
Ο Ζελένσκι, ο οποίος βρίσκεται καθ' οδόν για τις ΗΠΑ, είπε ότι μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες του με τον Τραμπ θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Βρέθηκαν τα λείψανα της 9χρονης Μέλοντι που αγνοούνταν επί 2 μήνες στις ΗΠΑ - Συνελήφθη η μητέρα της και δηλώνει αθώα
Έπειτα από έρευνες εντοπίστηκε φυσίγγιο στην αποθήκη της μητέρας, το οποίο ταιριάζει με φυσίγγια που βρέθηκαν κοντά στα λείψανα της άτυχης Μέλοντι, τα οποία εντόπισε τυχαία ένα ζευγάρι στην πολιτεία Γιούτα
Η 9χρονη Μέλοντι που αγνοούνταν για πάνω από 2 μήνες
Ο Ζελένσκι αποφασισμένος να «κάνει ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει τον πόλεμο» – «Η Ουκρανία δεν βιάζεται για επίλυση με ειρηνικά μέσα» λέει ο Πούτιν
«Σε αυτόν τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, θέλουμε ειρήνη, ενώ η Ρωσία επιδεικνύει την επιθυμία να συνεχίσει, αν ολόκληρος η Ευρώπη και η Αμερική είναι στο πλευρό μας, μαζί θα σταματήσουμε τον Πούτιν» τονίζει ο Ζελένσκι
Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν