Κόσμος

Ουκρανία: Πάνω από 1 εκατ. Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, τραυματιστεί και αγνοούνται από την έναρξη του πολέμου

«Το Κρεμλίνο συνεχίζει να αποκρύπτει το πραγματικό κόστος του πολέμου από τους πολίτες του» υπογραμμίζει η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών

Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο οι απώλειες της Ρωσίας από την αρχή της εισβολής της στην Ουκρανία το 2022, όπως ανακοίνωσαν σήμερα (08.10.2025) οι ουκρανικές αρχές. 

Το κρατικό πρόγραμμα της Ουκρανίας «Θέλω να Ζήσω» δημοσίευσε αυτό που, όπως ισχυρίζεται, είναι επίσημα στατιστικά στοιχεία για τις ρωσικές στρατιωτικές απώλειες για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2025.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ουκρανία, 281.550 στρατιώτες σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αγνοούνται από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2025.

Το πρόγραμμα «Θέλω να Ζήσω» δημιουργήθηκε από την Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών της Ουκρανίας (HUR) και στοχεύει στο να βοηθήσει τους Ρώσους στρατιώτες να παραδοθούν με ασφάλεια στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Από τους 86.744 στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, οι 1.583 ήταν αξιωματικοί και 8.633 κατάδικοι που στρατολογήθηκαν από τις φυλακές. Άλλοι 33.966 αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι, ενώ 158.529 τραυματίστηκαν και 2.311 αιχμαλωτίστηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Κατά μέσο όρο, η Ρωσία έχανε 35.000 στρατιώτες και 7.700 μονάδες εξοπλισμού κάθε μήνα.

«Κάθε μέρα, ο ρωσικός στρατός χάνει κατά μέσο όρο ένα τάγμα σε νεκρούς και αγνοούμενους – 496 άτομα», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι επτά ολόκληρες ταξιαρχίες ουσιαστικά εξοντώνονται κάθε μήνα.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία των Ουκρανών, η 2η Στρατιά, υπό τη διοίκηση του Ραμίλ Ιμπατουλίν, έχασε 15.310 στρατιώτες και είχε 16.260 τραυματίες. Η 51η Στρατιά, υπό τον Σεργκέι Μιλτσάκοφ, είχε 13.000 νεκρούς και 14.201 τραυματίες, με τεράστιες απώλειες σε εξοπλισμό που έφτασαν τις 1.642 μονάδες.

Οι επίλεκτες αερομεταφερόμενες μονάδες (VDV) δέχτηκαν επίσης σοβαρά πλήγματα: 2.272 νεκροί ή αγνοούμενοι και 3.191 τραυματίες. Η Ρωσία δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για τις απώλειες από τις 25 Μαρτίου 2022.

«Το Κρεμλίνο συνεχίζει να αποκρύπτει το πραγματικό κόστος του πολέμου από τους πολίτες του», ανέφερε το πρόγραμμα «Θέλω να Ζήσω».

«Αλλά αργά ή γρήγορα, ο ρωσικός λαός θα πρέπει να αντιμετωπίσει την αλήθεια – ότι πάνω από ένα εκατομμύριο στρατιώτες του έχουν σκοτωθεί, τραυματιστεί ή αγνοούνται από τον Φεβρουάριο του 2022. Αυτό είναι το τίμημα της διακυβέρνησης του Πούτιν και της υποστήριξής του από τον ρωσικό λαό», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σκληρή απάντηση Ιράν στον Τραμπ: «Θα πλήξουμε Ισραήλ και αμερικανικές βάσεις αν δεχθούμε επίθεση»
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες να επέμβει και έχει προειδοποιήσει τους ηγέτες του Ιράν κατά της χρήσης βίας εναντίον των διαδηλωτών
Ντόναλντ Τραμπ 6
Φλέγεται το Ιράν: Επεμβαίνει ο στρατός για να καταστείλει τις διαδηλώσεις – Φόβοι για εκατόμβη νεκρών
Σε ανακοίνωσή του, ο στρατός τόνισε ότι θα «προστατεύσει αποφασιστικά τα εθνικά συμφέροντα, τις στρατηγικές υποδομές και τη δημόσια περιουσία» - Χωρίς ρεύμα και ίντερνετ η χώρα
Ιράν
9
«Είμαστε μαχητές, μην λυπάστε» το μήνυμα Μαδούρο από τη φυλακή - Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τη Βενεζουέλα
Ο έκπτωτος Πρόεδρος της Βενεζουέλας κρατείται σε αμερικανικές φυλακές, μαζί με τη σύζυγό του Σίλια Φλόρες, εν αναμονή της δίκης του
Ο συλληφθείς Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο στο ελικοδρόμιο του Μανχάταν, καθώς κατευθύνεται προς το δικαστήριο
6
Νύχτα λαϊκού ξεσηκωμού στο Ιράν με το θεοκρατικό καθεστώς να εντείνει την καταστολή - «Τελειώνει ο μακρύς εφιάλτης» το νέο μήνυμα Τραμπ
Υπάρχουν νέες αναφορές για ταραχές σε όλο το Ιράν - Νέα βίντεο δείχνουν μεγάλες διαδηλώσεις στην Τεχεράνη και σε αρκετές άλλες πόλεις, όπως τις Ραστ, Ταμπρίζ, Σιράζ και Κερμάν
Καπνός από φωτιά σε τζαμί της Τεχεράνης, μπροστά από πλήθος συγκεντρωμένων αντικαθεστωτικών διαδηλωτών
7