Σάββατο, 20 Απρ.
16oC Αθήνα

Ουκρανία: Παράνομες συλλήψεις και βασανιστήρια σε κατοίκους στη Χερσώνα από Ρώσους στρατιώτες

Ουκρανία: Παράνομες συλλήψεις και βασανιστήρια σε κατοίκους στη Χερσώνα από Ρώσους στρατιώτες

Ρώσοι στρατιωτικοί έκαναν παράνομα συλλήψεις και βασανιστήρια σε κατοίκους της Χερσώνας και των γύρω περιοχών κατά τη διάρκεια της κατοχής αυτής της περιοχής την περίοδο από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο του 2022, αναφέρει η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch.

Τα θύματα και οι συγγενείς τους περιέγραψαν τα βασανιστήρια και άλλου είδους κακομεταχείριση που υπέστησαν στο κέντρο κράτησης, στο κτίριο της διοίκησης της πόλης, στο σχολείο του χωριού και στο υπόστεγο του αεροδρομίου. Σύμφωνα με διάφορες αναφορές, οι κρατούμενοι ξυλοκοπήθηκαν με γκλομπ από καουτσούκ, ξύλα, υπέστησαν ηλεκτροσόκ, δέχθηκαν απειλές ότι θα τους σκοτώσουν και δεν έλαβαν έγκαιρη ιατρική περίθαλψη.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατέγραψε τις μαρτυρίες 34 ατόμων σχετικά με τη σκληρή αντιμετώπιση που είχαν οι κάτοικοι κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής στην περιοχή της Χερσώνας.

Σχεδόν όλα τα βασανιστήρια που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα της κατοχής στη Χερσώνα αφορούσαν άτομα που κρατούνταν στην απομόνωση στην οδό Τεπλονεργκέτικοφ.

Οι Ρώσοι φρουροί στα κέντρα κράτησης προσέβαλαν τους Ουκρανούς κρατούμενους, τους ανάγκαζαν να φωνάζουν φιλορωσικά συνθήματα, να ακούν και να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Ρωσίας και πατριωτικά τραγούδια.

Οι ουκρανικές αρχές διερευνούν υποθέσεις παράνομων συλλήψεων, βασανιστηρίων και άλλων κακομεταχειρίσεων στη Χερσώνα και γύρω από αυτήν κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής.

Οι ουκρανικές αρχές εκτιμούν ότι έχουν καταγραφεί 4.000 έως 5.000 περιπτώσεις κράτησης πολιτών στην περιοχή της Χερσώνας, αλλά ο πραγματικός αριθμός θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος. Η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει τους ισχυρισμούς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις