Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ουκρανία: «Πέρασε» η κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Τι σημαίνει

εισβολή στην Ουκρανία

Η κατάσταση στην Ουκρανία κρέμεται σε μια κλωστή και το βράδυ της Τετάρτης, 23.02.2022, το Κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε και ενέκρινε την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ουκρανία ξεκινά την Πέμπτη, 24.02.2022 και θα διαρκέσει για 30 ημέρες, όπως μετέδωσε ο Guardian.

Η πρόταση εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο μετά την πρόταση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που μια εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται να απέχει ελάχιστα πια (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά τις ραγδαίες εξελίξεις).

Η ατμόσφαιρα στο ουκρανικό Κοινοβούλιο ήταν… ηλεκτρισμένη τις τελευταίες ώρες, με εικόνες που κυκλοφόρησαν στα social media να δείχνουν τους βουλευτές να διαβάζουν το τελικό κείμενο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία.

Δείτε την εικόνα

Τι σημαίνει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ουκρανία

Το σχέδιο κειμένου για την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην επικράτεια της Ουκρανίας, προβλέπει μια σειρά αλλαγών, όπως τον περιορισμό στις μετακινήσεις των επιστρατεύσιμων εφέδρων εντός της επικράτειας αλλά και την απαγόρευση των μαζικών συγκεντρώσεων και απεργιών.

Ακόμη, το κείμενο εισαγάγει τους ελέγχους προσωπικών εγγράφων, προτείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας εφόσον αυτό θα είναι αναγκαίο, απαγορεύει την παραγωγή και διανομή πληροφοριακού υλικού που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση, ρυθμίζει τη λειτουργία των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών και επιβάλλει ειδικούς κανόνες που αφορούν στην χρήση και τη μετάδοση πληροφοριών μέσω δικτύου υπολογιστών.

Click4more: Ουκρανία: Αυτό είναι το πακέτο των κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας

Ωστόσο, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν συμπεριλαμβάνει τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, των περιοχών που αναγνώρισε ως ανεξάρτητες η Ρωσία μετά το διάγγελμα που απηύθυνε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, την περασμένη Δευτέρα.

Πρόκειται για «μέτρα πρόληψης για τη διαφύλαξη της ηρεμίας στη χώρα, για να συνεχίσει να λειτουργεί η οικονομία», τόνισε ο Ολεκσίι Ντανίλοφ, γραμματέας του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Εθνικής Άμυνας της Ουκρανίας, βεβαιώνοντας ότι «αυτό δεν θα έχει ριζικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των Ουκρανών».

Περισσότερα σε λίγο…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις