Κόσμος

Ουκρανία: Πιθανές κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία θα είχαν «παγκόσμιες επιπλοκές», λέει η Τζάνετ Γέλεν

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν μαζικές κυρώσεις στη Ρωσία, σε περίπτωση που εισβάλλει στην Ουκρανία, τότε οι «επιπλοκές θα ήταν παγκόσμιες», σύμφωνα με την Αμερικανίδα υπουργό Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, όπως δήλωσε η ίδια κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Προφανώς, θέλουμε η πίεση να ασκηθεί πάνω απ’ όλα στη Ρωσία. Όμως αναγνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις αυτές θα έχουν επίσης παγκόσμιες επιπλοκές», είπε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, αναφερόμενη στο «πακέτο κυρώσεων» με στόχο πρόσωπα και εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα που προετοιμάζει η Ουάσινγκτον σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους.

Το «πακέτο» αυτό, διευκρίνισε η ίδια, θα περιλαμβάνει «αναμφίβολα περιορισμό των εξαγωγών» της Ρωσίας.

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε προχθές Τρίτη πως οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία «είναι έτοιμες». Αναφέρθηκε σε «ισχυρά» μέτρα που θα πλήξουν τον χρηματοοικονομικό τομέα και «βιομηχανίες-κλειδιά».

«Το υπουργείο Οικονομικών ενεπλάκη στην προετοιμασία του πακέτου οικονομικών κυρώσεων», είπε η κυρία Γέλεν, υπογραμμίζοντας πως «συνεργαστήκαμε πάρα πολύ στενά με τους ευρωπαίους συμμάχους μας».

«Συμφωνήσαμε για το πακέτο των κυρώσεων» που «θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για τη ρωσική οικονομία», είπε διαβεβαιώνοντας ότι «εξασφαλίσαμε πολύ ισχυρή υποστήριξη από πλευράς των Ευρωπαίων εταίρων μας» και «θα προχωρήσουμε μαζί».

Ευρύτερα, η υπουργός ανησυχεί για τις συνέπειες που θα έχουν οι γεωπολιτικές εντάσεις στις τιμές της ενέργειας, την ώρα που οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών».

«Ανησυχούμε για τον πιθανό αντίκτυπο στις αγορές της ενέργειας, λαμβανομένου υπόψη του σημαντικού ρόλου της Ρωσίας, που αποτελεί προμηθευτή πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά και φυσικού αερίου στην Ευρώπη», εξήγησε.

Διευκρίνισε πως η Ουάσινγκτον συνεργάζεται «με τους Ευρωπαίους συμμάχους» για να εξασφαλιστεί «η καλύτερη δυνατή προστασία τους» από τις πιθανές συνέπειες.

Ζητούμενο είναι να υπάρχουν «διαθέσιμες προμήθειες» από «άλλες περιοχές του κόσμου» και να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο εφοδιασμός της Ευρώπης «με πετρέλαιο και φυσικό αέριο».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Καύσωνας σοκ στην Ευρώπη: Βρετανοί για ώρες στην ώρα για ένα κλιματιστικό – Αδιανόητες θερμοκρασίες και νεκροί σε Γαλλία, Ισπανία
Στη Γαλλία, η νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη ήταν η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ, με 3.500 σχολεία να παραμένουν κλειστά - Η Βρετανία κατέρριψε το ρεκόρ ζέστης για τον Ιούνιο με 35,7 βαθμούς Κελσίου, ενώ η Αυστρία και η Δανία βρίσκονται σε συναγερμό για καύσωνα - Ρεκόρ ζέστης και στο Βέλγιο
Βρετανία καύσωνας
Ανανεώθηκε πριν 51 λεπτά