Κόσμος

Ουκρανία – Ρωσία: Στην Κωνσταντινούπολη ο Μάρκο Ρούμπιο, το μεσημέρι η πρώτη συνάντηση των αντιπροσωπειών

Της επίσημης συνάντησης Ουκρανίας - Ρωσίας θα προηγηθεί τριμερής με την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και την Τουρκία
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μετά το χθεσινό φιάσκο με τις «ήξεις αφήξεις» των αντιπροσωπειών Ουκρανίας και Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη, σήμερα Παρασκευή (16.5.2025) αναμένεται να γίνει τελικά η συνάντηση στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ. 

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση που γίνεται μετά από τρία χρόνια ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει στις 12:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία Τούρκων μεσολαβητών, επεσήμαναν πηγές από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Προηγήθηκε τριμερής συνάντηση Τουρκίας, Ουκρανίας και ΗΠΑ, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι. Σε λίγη ώρα αναμένονται ανακοινώσεις από τον Χακάν Φιντάν. 

Περίπου στις 10 το πρωί, παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα έξω από το ανάκτορο με πλήθος οχημάτων να καταφτάνει στο σημείο.

Στη συνέχεια Χακάν Φιντάν, Μάρκο Ρούμπιο και Άντρι Σιμπίγια εθεάθησαν κατά την είσοδό τους στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ.

Η συνάντηση Ουκρανίας και Ρωσίας θα γίνει – σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά – λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι της Παρασκευής. 

Η συνάντηση Τραμπ – Πούτιν – Ζελένσκι που δεν έγινε ποτέ

Παρά τις ελπίδες και τις προσδοκίες, που γεννήθηκαν τις προηγούμενες μέρες μετά τη δήλωση Πούτιν ότι είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε συνομιλίες για επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία, όλα δείχνουν ότι η συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών αν και εφόσον γίνει θα είναι άκαρπη. 

«Η Τουρκία θα συμμετάσχει σε δύο τριμερείς συναντήσεις την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο ανανεωμένης διπλωματικής προσπάθειας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία», ανέφεραν πηγές από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι η «ιστορική» συνάντηση της Κωνσταντινούπολης, υποβαθμίζεται σε συνάντηση αντιπροσωπειών.

Η πολλά υποσχόμενη Τραμπ, Πούτιν και Ζελένσκι δεν θα γίνει.

Για την Ουκρανία προτεραιότητα αποτελεί η εκεχειρία 30 ημερών, ενώ για τη ρωσική πλευρά οι εδαφικές διεκδικήσεις με αποτέλεσμα οι προσδοκίες να είναι χαμηλές και να παραπέμπουν στην αποτυχία της μοναδικής ανάλογης συνάντησης, που έγινε το 2022, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου.

Μετά την επιβεβαίωση ότι Βλάντιμιρ Πούτιν και Σεργκέι Λαβρόφ δεν θα μεταβούν τελικά στην Τουρκία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε από την Άγκυρα, ότι δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες. Νωρίτερα ο Ουκρανός Πρόεδρος χαρακτήρισε «παρωδία» την ρωσική αντιπροσωπεία, για να λάβει την απάντηση από τη Μόσχα, ότι ο ίδιος είναι «κλόουν» και «αποτυχημένος».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε πιέσει τον Ρώσο και τον Ουκρανό πρόεδρο να συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη, υποβάθμισε την απουσία του Βλάντιμιρ Πούτιν: «Δεν πίστευα ότι ήταν δυνατό να πάει ο Πούτιν αν δεν είμαι εγώ εκεί», είπε ο Τραμπ σε συνομιλία με δημοσιογράφους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Η Ρωσία θα συνεχίσει να στηρίζει την Κούβα», λέει η Ζαχάροβα μετά τη δίωξη των ΗΠΑ στον Ραούλ Κάστρο
«Επαναλαμβάνουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας με την Κούβα και καταδικάζουμε κατηγορηματικά απόπειρες χονδροειδούς ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους» ανέφερε
Μαρία Ζαχάροβα
«Λίστα εξόντωσης» του Ισραήλ για τους δράστες της 7ης Οκτωβρίου – Το σχέδιο καταδίωξης της Χαμάς και η μυστική μονάδα «NILI»
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι ισραηλινές υπηρεσίες έχουν καταρτίσει εκτενή λίστα υπόπτων που συνδέονται με τις επιθέσεις της Χαμάς, με στόχο τη σύλληψη ή εξουδετέρωσή τους
Μαχητές της Χαμάς στη Γάζα
Αδελφές οι τρεις γυναίκες που βρέθηκαν νεκρές στη θάλασσα στο Μπράιτον - Μυστήριο με τις συνθήκες θανάτου
Οι σοροί τους ανασύρθηκαν τα ξημερώματα της 13.05.2026 - Η αστυνομία έχει ήδη εξετάσει εκατοντάδες ώρες υλικού από κάμερες ασφαλείας και πραγματοποιεί εκτεταμένες έρευνες στην παραλιακή περιοχή
Το σημείο όπου βρέθηκαν νεκρές οι τρεις αδελφές στο Μπράιτον
Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου στο Μόντρεαλ - Δεν του επετράπη η είσοδος στις ΗΠΑ γιατί μετέφερε ύποπτο κρούσμα Έμπολα
Ο επιβάτης της πτήσης της Air France την Τετάρτη προερχόταν από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό όπου έχει κηρυχτεί επιδημία του Έμπολα, είναι ασυμπτωματικός
Boeing 787 Dreamliner Air France landing at Chalon Vatry airport for a training flight