Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Ουκρανία: Ρωσική προπαγάνδα τα περί εκεχειρίας στο Αζοφστάλ

Ουκρανία: Ρωσική προπαγάνδα τα περί εκεχειρίας στο Αζοφστάλ

Η Ουκρανία χαρακτήρισε ρωσική προπαγάνδα τα περί εκεχειρίας που συμφωνήθηκε στην πολιορκημένη χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη.

Οι Ρώσοι προπαγανδιστές προέβησαν σε μια επιχείρηση παραπληροφόρησης για την απομάκρυνση των τραυματιών υπερασπιστών του εργοστασίου Αζοφστάλ, για το κοινό τους εντός της Ρωσίας, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Κέντρου καταπολέμησης της παραπληροφόρησης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας της Ουκρανίας, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Επισημαίνεται ότι το πρωί τα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας στην πλειονότητά τους μετέδωσαν την είδηση ότι «η πρώτη ομάδα των ουκρανών στρατιωτικών βγήκε από το Αζοφστάλ με λευκή σημαία» και αυτό σύμφωνα με τους προπαγανδιστές υπήρξε «η αρχή της συνθηκολόγησης των υπερασπιστών».

Εν συνεχεία η ρωσική προπαγάνδα μετέδωσε ότι με λευκή σημαία βγήκαν οι διαπραγματευτές, οι οποίοι συζητούν για την συνθηκολόγηση των περισσότερων ουκρανών στρατιωτικών.

«Στην πραγματικότητα αυτός «ο πληροφοριακός θόρυβος» αποτελούσε την κάλυψη για την έξοδο των τραυματιών ουκρανών στρατιωτικών, που έχουν αποκλεισθεί στο χώρο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ.

Το Κρεμλίνο χρειάζεται μια τέτοια πληροφοριακή «κάλυψη» για δύο λόγους. Πρώτον για να καταστρέψει την εικόνα των ανίκητων υπερασπιστών της Μαριούπολης λέγοντας ότι «παραδόθηκαν» και δεύτερον για να εξηγήσει και να καθησυχάσει τους Ρώσους, οι οποίοι θα μπορούσαν να δυσανασχετήσουν από μια τέτοια υποχώρηση του Πούτιν στους «νεοναζί».

Οι συγγενείς των υπερασπιστών της Μαριούπολης απηύθυναν έκκληση στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καταβάλει προσπάθειες με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζιπίνγκ για τη διοργάνωση αποστολής σωτηρίας των μαχητών από το Αζοφστάλ που θα έχει σκοπό την απομάκρυνσή τους από τον χώρο αυτό.

Ο χώρος του εργοστασίου στον οποίο βρίσκονται περίπου 600 βαριά τραυματίες μαχητές, βάλλεται διαρκώς από πυρά πυροβολικού και είναι αδύνατον να τους παρασχεθεί ιατρική βοήθεια.

Η Ουκρανία ζητά από διάφορες χώρες να συμμετάσχουν σε συνομιλίες με την Ρωσία για την απελευθέρωση των ουκρανών μαχητών από το εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις