Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ουκρανία: Ρώσοι σκοπευτές κακοποίησαν σεξουαλικά τετράχρονη και βίασαν τη μητέρα της

Ουκρανία: Ρώσοι σκοπευτές κακοποίησαν σεξουαλικά τετράχρονη και βίασαν τη μητέρα της

Στην κατηγορία ότι Ρώσοι στρατιώτες κακοποίησαν σεξουαλικά ένα τετράχρονο κορίτσι και βίασαν την μητέρα του με την απειλή όπλου μπροστά στον πατέρα του προχώρησε η Ουκρανία, στο πλαίσιο των ευρέως διαδεδομένων καταγγελιών για κακοποιήσεις κατά τη διάρκεια της εισβολής που διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο.

Όπως προκύπτει από τους φακέλους της εισαγγελίας στην Ουκρανία τους οποίους έχει δει το πρακτορείο Reuters, τα περιστατικά συγκαταλέγονται σε μια σειράς σεξουαλικών εγκλημάτων που διέπραξαν Ρώσοι στρατιώτες της 15ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας τυφεκιοφόρων σε τέσσερα σπίτια της περιοχής Μπρόβαρι κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο τον Μάρτιο του 2022.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει το θέμα. Οι αριθμοί τηλεφώνου της ταξιαρχίας ήταν εκτός λειτουργίας. Δύο αξιωματούχοι του Φρουραρχείου της πόλης Σαμάρα, στο οποίο ανήκει η ταξιαρχία, δήλωσαν ότι δεν ήταν σε θέση να δώσουν στοιχεία επικοινωνίας για τη μονάδα όταν επικοινώνησε το Reuters, με τον έναν να λέει ότι είναι απόρρητα.

Κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης προσπάθειας της Μόσχας να καταλάβει το Κίεβο μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, οι στρατιώτες μπήκαν στο Μπρόβαρι λίγες ημέρες αργότερα, λεηλατώντας και χρησιμοποιώντας τη σεξουαλική βία ως σκόπιμη τακτική για να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό, δήλωσαν οι ουκρανοί εισαγγελείς.

«Επέλεγαν εκ των προτέρων τις γυναίκες, συντόνισαν τις ενέργειές τους και τους ρόλους τους», δήλωσαν οι εισαγγελείς, τα έγγραφα των οποίων για το 2022 βασίστηκαν σε συνεντεύξεις με μάρτυρες και επιζώντες.

Οι περισσότερες από τις φερόμενες θηριωδίες έλαβαν χώρα στις 13 Μαρτίου, όταν οι στρατιώτες «εισέβαλαν στην αυλή του σπιτιού που ζούσε η νέα οικογένεια», ισχυρίζονται οι εισαγγελείς.

Ο πατέρας ξυλοκοπήθηκε με ένα μεταλλικό δοχείο και στη συνέχεια αναγκάστηκε να γονατίσει ενώ η σύζυγός του βιαζόταν ομαδικά. Ένας από τους στρατιώτες είπε στο τετράχρονο κορίτσι ότι «θα την κάνει γυναίκα» πριν το κακοποιήσουν, όπως αναφέρουν τα έγγραφα.

Η οικογένεια επέζησε, αν και οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ερευνούν πρόσθετα εγκλήματα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών κατά την ίδια περίοδο.

Οι στρατιώτες ήταν και οι δύο ελεύθεροι σκοπευτές, ηλικίας 32 και 28 ετών, ανέφεραν οι φάκελοι, προσθέτοντας ότι ο πρώτος πέθανε, ενώ ο νεότερος, που λέγεται Γιεβγκένι Τσερνοκνίζνιι, επέστρεψε στη Ρωσία.

Όταν το Reuters ζήτησε την ταυτότητα και των δύο στρατιωτών, οι εισαγγελείς έδωσαν μόνο το όνομα του νεότερου άνδρα. Όταν το Reuters κάλεσε έναν αριθμό που υπήρχε στις διαδικτυακές βάσεις δεδομένων με το όνομα αυτό, ένα άτομο που έλεγε ότι ήταν ο αδελφός του Τσέρνοκνίζνιι δήλωσε ότι είχε πεθάνει.

«Πέθανε. Δεν υπάρχει περίπτωση να τον βρείτε», είπε ο άνδρας κλαίγοντας. «Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω».

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές τον ισχυρισμό του άνδρα.

Η κυβέρνηση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία λέει ότι πολεμά τους υποστηριζόμενους από τη Δύση «νεοναζί» στην Ουκρανία, έχει επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς για φρικαλεότητες. Έχει επίσης αρνηθεί ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί διοικητές γνωρίζουν περιστατικά σεξουαλική βία που ασκούν οι στρατιώτες τους.

Αυξάνονται οι κατηγορίες 

Οι δύο στρατιώτες ήταν μεταξύ έξι υπόπτων που κατηγορούνται για τις επιθέσεις στο Μπρόβαρι, οι οποίες σύμφωνα με τους εισαγγελείς περιλαμβάνονται στις υποθέσεις για τις οποίες είναι σε εξέλιξη οι εντατικότερες έρευνες σεξουαλικής κακοποίησης από την έναρξη της εισβολής.

Μετά τη φερόμενη επίθεση κατά του κοριτσιού και των γονιών του, οι στρατιώτες μπήκαν στο διπλανό σπίτι όπου διέμενε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, χτύπησαν και τους δύο, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, βιάζοντας επίσης μια 41χρονη έγκυο και ένα 17χρονο κορίτσι.

Σε μια άλλη τοποθεσία όπου ζούσαν πολλές οικογένειες, οι στρατιώτες ανάγκασαν όλα τα μέλη των οικογενειών να μπουν στην κουζίνα και βίασαν ομαδικά ένα 15χρονο κορίτσι και τη μητέρα της, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Όλα τα θύματα επέζησαν, δήλωσαν οι εισαγγελείς, και λαμβάνουν ψυχολογική και ιατρική βοήθεια.

Η προδικαστική έρευνα είναι σε εξέλιξη για τον πιθανό ρόλο που διαδραμάτισαν οι ανώτεροι αξιωματούχοι στις επιθέσεις στο Μπρόβαρι, ανέφεραν οι εισαγγελείς, σε μια υπόθεση που έρχεται να προστεθεί στις αυξανόμενες κατηγορίες για συστηματικές σεξουαλικές κακοποιήσεις στις οποίες προέβησαν Ρώσοι στρατιώτες.

Το γραφείο του Γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ερευνά περισσότερες από 71.000 αναφορές για εγκλήματα πολέμου που έλαβε από τότε που η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία.

Οι Ουκρανοί εισαγγελείς γνωρίζουν ότι οι πιθανότητες να βρεθούν και να καταδικαστούν οι ύποπτοι είναι μικρές και οι περισσότερες δίκες θα διεξαχθούν ερήμην τους, αλλά υπάρχουν επίσης και οι διεθνείς προσπάθειες να καταδικαστούν τα εγκλήματα πολέμου, όπως και από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ενώ οι ύποπτοι είναι απίθανο να παραδοθούν από τη Μόσχα, όποιος καταδικαστεί ερήμην, μπορεί να μπει σε διεθνείς καταλόγους παρακολούθησης, γεγονός που θα δυσχεράνει τα ταξίδια τους.

Η Ρωσία έχει επίσης κατηγορήσει τις ουκρανικές δυνάμεις για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της εκτέλεσης 10 αιχμαλώτων πολέμου.

Μια αποστολή του ΟΗΕ για την παρακολούθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία δήλωσε ότι οι περισσότερες από τις δεκάδες κατηγορίες για σεξουαλική βία υποδεικνύουν τον ρωσικό στρατό.

Μέχρι στιγμής, οι ουκρανοί εισαγγελείς έχουν καταδικάσει 26 Ρώσους για εγκλήματα πολέμου μεταξύ αυτών κάποιοι αιχμάλωτοι πολέμου, κάποιους ερήμην – εκ των οποίων ο ένας για βιασμό.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις