Πέμπτη, 2 Μαΐ
20oC Αθήνα

Ουκρανία: Θέλει να κατασκευάζει μόνη της βήματα πυροβολικού – Υπάρχει παγκόσμια έλλειψη

Ουκρανία: Θέλει να κατασκευάζει μόνη της βήματα πυροβολικού – Υπάρχει παγκόσμια έλλειψη

Η Ουκρανία προσπαθεί να βάλει μπροστά σχέδιο για να κατασκευάζει μόνη της βλήματα πυροβολικού, καθώς υπάρχει παγκόσμια έλλειψη και φυσικά τα χρειάζεται για το πόλεμο με την Ρωσία.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ δήλωσε χθες (24.10.2023) ότι τα πυρομαχικά πυροβολικού έχουν εξαντληθεί παγκοσμίως και θεωρεί ότι οι οβίδες πυροβολικού θα πρέπει να παράγονται στο έδαφος της χώρας για τον πόλεμο με τη Ρωσία.

«Υπάρχει τεράστια έλλειψη πυρομαχικών όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Όλες οι αποθήκες είναι άδειες. Εξαιτίας αυτού, τα πυρομαχικά για τον πόλεμο με τη Ρωσία θα πρέπει να παράγονται σε ουκρανικό έδαφος», δήλωσε ο Ντένις Σμιχάλ.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι αρχές του Κιέβου έχουν επανειλημμένα κάνει αλλαγές στον κρατικό προϋπολογισμό για να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην παραγωγή πυρομαχικών πυροβολικού και πυραύλων για το σύστημα αεράμυνας της χώρας στον πόλεμο με τη Ρωσία. Ωστόσο, η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει γρήγορα την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού λόγω της παγκόσμιας έλλειψης πυρίτιδας.

Θα ξεμείνουν σε 1 με 1,5 μήνα

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να μεταφέρουν στο Ισραήλ χιλιάδες βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών, που προορίζονταν για την Ουκρανία.

Αυτό θα επιτείνει κι άλλο το πρόβλημα της έλλειψης βλημάτων πυροβολικού που αντιμετωπίζει το Κίεβο.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είχαν ως τώρα αρκετά πυρομαχικά. Εάν όμως, συνεχιστεί η… μεγάλη κατανάλωση και επιδεινωθεί και το πρόβλημα με τις ελλείψεις παγκοσμίως τότε στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι Ουκρανοί θα έχουν… θέμα μέσα σε 1 ή 1,5 μήνα.

Από την άλλη πλευρά οι Ρώσοι δεν ανησυχούν για τα πυρομαχικά, διότι εκείνοι τα κατασκευάζουν μόνοι τους.

Μάλιστα έχουν αυξήσει σημαντικά την παραγωγή πυρομαχικών πυροβολικού, συμπεριλαμβανομένων των βλημάτων υψηλής ακριβείας Krasnopol.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις