Τετάρτη, 29 Μαΐ
19oC Αθήνα

Ουκρανία: Το Κίεβο είναι κατά της επίσκεψης IAEA στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ουκρανία: Το Κίεβο είναι κατά της επίσκεψης IAEA στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Δεν είναι θετική η Ουκρανία στο ενδεχόμενο επίσκεψης του διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στα νότια της χώρας, όσο αυτός παραμένει υπό την κατοχή των Ρ’ώσων, ανακοίνωσε σήμερα η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom.

“Η Ουκρανία δεν προσκάλεσε τον Γκρόσι να επισκεφθεί τον σταθμό της Ζαπορίζια και του έχει αρνηθεί στο παρελθόν να πραγματοποιήσει μια τέτοια επίσκεψη. Η επίσκεψη στον σταθμό δεν θα είναι δυνατή έως ότου η Ουκρανία ανακαταστήσει τον έλεγχο των εγκαταστάσεων”, αναφέρει η Energoatom στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, επικρίνοντας το σχέδιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) να αποστείλει αντιπροσωπεία στον κατεχόμενο πυρηνικό σταθμό.

“Θεωρούμε το μήνυμα αυτό από τον επικεφαλής της IAEA ως άλλη ακόμη απόπειρα να φτάσει στον (πυρηνικό σταθμό) με οποιοδήποτε μέσο ώστε να νομιμοποιηθεί η παρουσία των δυνάμεων κατοχής εκεί και ουσιαστικά να παραβλεφθούν όλες οι ενέργειές τους”, σημειώνει η Energoatom στο Telegram.

Χθες, Δευτέρα, ο επικεφαλής της IAEA Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε ότι ο οργανισμός εργάζεται για την αποστολή διεθνούς αποστολής ειδικών στον κατεχόμενο από τους Ρώσους πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη.

Ο Γκρόσι, ο οποίος δηλώνει για μήνες ότι η κατάσταση στην Ζαπορίζια, όπου Ουκρανοί που απαρτίζουν το προσωπικό του σταθμού εργάζονται υπό ρωσικές εντολές, εγκυμονεί κίνδυνο για την ασφάλεια, σημείωσε χθες ότι θέλει να ηγηθεί μιας αποστολής εκεί.

Η Ουκρανία έχει επισημάνει τώρα ότι ανησυχεί για την προμήθεια ανταλλακτικών στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια (ZNPP), είπε ο Γκρόσι στην τριμηνιαία σύνοδο του Συμβουλίου Κυβερνητών της υπηρεσίας του, προσθέτοντας ότι στοιχεία για το πυρηνικό υλικό εκεί ακόμη δεν μεταβιβάζονται στην IAEA, όπως θα έπρεπε.

“Έλαβα υπόψη την έκκληση της ουκρανικής κυβέρνησης”, σημείωσε ο επικεφαλής της IAEA.

“Αναπτύσσουμε τις λεπτομέρειες για την αποστολή μιας τέτοιας αντιπροσωπείας, άλλοι λόγοι δεν θα πρέπει να εμποδίσουν την πραγματοποίηση αυτής της ουσιαστικής διεθνούς αποστολής”, πρόσθεσε.

Ο Γκρόσι επισήμανε επίσης στο Συμβούλιο Κυβερνητών της IAEA ότι η κατάσταση στη Ζαπορίζια συνιστά “σαφή και υπαρκτό κίνδυνο για την ασφάλεια και τις ασφαλιστικές δικλείδες στον πυρηνικό σταθμό”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις