Κόσμος

Ουκρανία: Τουλάχιστον 21 νεκροί στην Οδησσό – Βοήθεια ενός δισεκατομμυρίου από τη Νορβηγία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πλήγματα της ρωσικής αεροπορίας, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ουκρανική στρατιωτική διοίκηση του νοτίου μετώπου, μαχητικά τύπου Tupolev Tu-22, αυτά τα βομβαρδιστικά που χρονολογούνται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και σχεδιάστηκαν ώστε να μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα, εκτόξευσαν πυραύλους Kh-22 εναντίον μιας πολυκατοικίας και τουριστικών εγκαταστάσεων.

Ο πιο πρόσφατος απολογισμός, που αναρτήθηκε στο Telegram από τις υπηρεσίες διάσωσης, κάνει λόγο για 16 νεκρούς και 38 τραυματίες (μεταξύ αυτών και 6 παιδιά) στην πολυκατοικία και για 5 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, στην τουριστική εγκατάσταση. Η ανάρτηση συνοδεύεται από φωτογραφίες ενός κατεστραμμένου κτιρίου.

Η εννεαόροφη πολυκατοικία βρίσκεται στην περιοχή Μπίλγκοροντ-Δνείστερου, περίπου 80 χιλιόμετρα νοτίως της Οδησσού, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της περιφερειακής διοίκησης, ο Σέρχι Μπρατσούκ.

«Πρόκειται για ένα στοχευμένο και σκόπιμο πλήγμα της Ρωσίας, ας είμαστε ειλικρινείς, μιας ρωσικής τρομοκρατίας εναντίον των πόλεων και των χωριών μας, του πληθυσμού μας, ενηλίκων και παιδιών», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποδεχόμενος στο Κίεβο τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε. Το Όσλο υποσχέθηκε σήμερα ότι θα παράσχει βοήθεια ύψους 10 δισεκατομμυρίων κορωνών (περίπου 1 δισ. ευρώ) στην Ουκρανία, κυρίως για την αγορά εξοπλισμού.

«Καλώ τους εταίρους μας να παράσχουν στην Ουκρανία αμυντικά αντιπυραυλικά συστήματα το συντομότερο δυνατόν. Βοηθήστε μας να σώσουμε ζωές», ήταν η έκκληση που απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία «κράτος τρομοκράτη».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, επανέλαβε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας δεν πλήττουν πολιτικούς στόχους στην Ουκρανία.

«Η ρωσική πλευρά, που μιλά για άλλη μια φορά για παράπλευρες απώλειες, είναι απάνθρωπη και κυνική», σχολίασε από το Βερολίνο ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χέμπερτραϊτ.

Οι πύραυλοι Kh-22 που χρησιμοποιήθηκαν σήμερα, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, είναι σοβιετικοί πύραυλοι πλεύσης, της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, που είχαν αναπτυχθεί για να πλήττουν πολεμικά πλοία. Τέτοιοι πύραυλοι έπληξαν επίσης το εμπορικό κέντρο της πόλης Κρεμεντσούκ, την περασμένη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 19 άνθρωποι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντέινα Γουάιτ από το «οκτάγωνο» στην «πρώτη εμφάνισή» του ως εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου - Η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ δημοσίευσε ένα βίντεο τύπου «The Simpsons», στο οποίο ο Ντέινα Γουάιτ είναι εκπρόσωπος Τύπου, στο οποίο αποτυπώνεται το τι ενδέχεται να συμβεί σε μία συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο
Ντέινα Γουάιτ
Ισραήλ: Ο πρόεδρος Χέρτζογκ έδωσε εντολή στον Άιζενκοτ για τον σχηματισμό κυβέρνησης – «Ευπρόσδεκτο το κόμμα Νετανιάχου να συμμετάσχει σε συνασπισμό»
«Στέκομαι με σαφή συνειδητοποίηση της βαριάς ευθύνης και του βάρους πάνω στους ώμους μου» δήλωσε ο πρώην αρχηγός του στρατού
Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ στέκεται δίπλα στον Γκάντι Άιζενκοτ, ηγέτη του κόμματος «Γιασάρ», καθώς του παραδίδει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης
Ουκρανία: Στο «σκοτάδι» 600.000 κάτοικοι μετά από ρωσική επίθεση – Γεννήτριες έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιεί ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια
Ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία που τελεί υπό τον έλεγχο της Ρωσίας , έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί γεννήτριες έκτακτης ανάγκης για την ψύξη πυρηνικού καυσίμου
Ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια
Ισραήλ: Το αραβικό κόμμα Ράαμ θα στηρίξει κυβέρνηση υπό τον Γκάντι Άιζενκοτ – Ο στρατιωτικός που ετοιμάζεται να «εκθρονίσει» τον Νετανιάχου
Η απώλεια του γιου του στη Γάζα ενίσχυσε την απόφασή του να παραμείνει ενεργός στην πολιτική - Εφόσον καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός ισραηλινής καταγωγής Μιζραχί
Ο Γκάντι Άιζενκοτ
Μακελειό στην Πολωνία: Η στιγμή που τραυματισμένος αστυνομικός ακινητοποιεί τον δράστη της επίθεσης με τους 6 νεκρούς
Από την ένοπλη επίθεση στην Κρακοβία έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 16 έχουν τραυματιστεί - Νωρίτερα είχε σκοτώσει στον ύπνο τους τους γονείς και την αδερφή του - Οι ερευνητές, που εκτιμούν ότι ο 25χρονος έδρασε μόνος του -
Η στιγμή που αστυνομικός αφοπλίζει τον δράστη της ένοπλης επίθεσης στην Κρακοβία 16