Ένα εντυπωσιακό βίντεο κάνει εδώ και λίγες ώρες το γύρο του διαδικτύου καθώς καταγράφεται επίθεση πυραύλου (τύπου Flamingo) της Ουκρανίας στο εργοστάσιο όπλων Titan-Barrikady στο Βόλγκογκραντ στη Ρωσία.
Σύμφωνα με την Ουκρανία, τη νύχτα μεταξύ 26 και 27 Ιουνίου εκτοξεύθηκαν πέντε πύραυλοι κρουζ τύπου FP-5 Flamingo, με τρεις από αυτούς να πλήττουν επιτυχώς τον στόχο, προκαλώντας πυρκαγιά και εκτεταμένες ζημιές στις εγκαταστάσεις της Ρωσίας.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έκανε λόγο για επιτυχημένη επιχείρηση εναντίον μίας από τις σημαντικότερες ρωσικές αμυντικές βιομηχανίες, η οποία κατασκευάζει εκτοξευτές για στρατηγικά πυραυλικά συστήματα όπως τα Yars, Topol-M και Iskander-M, καθώς και συστήματα βαρέος πυροβολικού.
New, incredibly clear footage of a Ukrainian Flamingo cruise missile slamming into Russia’s Titan-Barrikady missile plant last week. pic.twitter.com/Su30R6qRXI
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) June 30, 2026
Από τη ρωσική πλευρά, ο κυβερνήτης της περιφέρειας Βόλγκογκραντ, Αντρέι Μποτσάροφ, επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε ουκρανική επίθεση σε «παραγωγική εγκατάσταση», αναφέροντας πως τραυματίστηκαν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει την ακριβή τοποθεσία ή το όνομα της μονάδας που επλήγη.
Αναλυτές εκτιμούν ότι υπέστησαν σοβαρές καταστροφές δύο βασικά εργαστήρια του συγκροτήματος, όπου πραγματοποιείται η παραγωγή και συναρμολόγηση εκτοξευτών βαλλιστικών πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων για το σύστημα Iskander-M, το οποίο η Ρωσία χρησιμοποιεί συστηματικά σε επιθέσεις κατά ουκρανικών πόλεων.
Βίντεο και εικόνες που κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν μεταλλικές κατασκευές να έχουν καταρρεύσει, τοίχους να έχουν γκρεμιστεί και βαριά μηχανήματα να έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από τις εκρήξεις και την πυρκαγιά.
Υπάρχουν επίσης αναφορές για πλήγμα και σε τρίτο κτίριο του εργοστασίου, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.
