Πέμπτη, 2 Μαΐ
21oC Αθήνα

Ουκρανία – Χάγη: Ξεκίνησε τη λειτουργία του το κέντρο για τη δίωξη του εγκλήματος της εισβολής

Ουκρανία – Χάγη: Ξεκίνησε τη λειτουργία του το κέντρο για τη δίωξη του εγκλήματος της εισβολής

Ξεκίνησε σήμερα τη λειτουργία του στην Χάγη το διεθνές γραφείο έρευνας για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ως πρώτο βήμα για την μελλοντική δημιουργία ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για την εκδίκαση εγκλημάτων των μελών της ρωσικής ηγεσίας.

Το Διεθνές Κέντρο για την Δίωξη του Εγκλήματος της Επίθεσης κατά της Ουκρανίας (ICPA) περιλαμβάνει εισαγγελείς του Κιέβου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης.

Αυτό το εισαγγελικό σχήμα έχει ως αποστολή την έρευνα και την συγκέντρωση στοιχείων. Θεωρείται το πρώτο βήμα για την σύσταση ειδικού δικαστηρίου που θα δικάσει τους πλέον υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους για την εξαπόλυση του πολέμου κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με αίτημα του Κιέβου.

Στο πλαίσιο της έναρξης της λειτουργίας του ICPA, θα δοθεί σήμερα συνέντευξη Τύπου στην έδρα της δικαστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Χάγη, ανακοίνωσε η Eurojust με την συμμετοχή του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας Αντριι Κόστιν, του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν, του Αμερικανού υφυπουργού Δικαιοσύνης Κένεθ Πολάιτ, καθώς και του ευρωπαίου επιτρόπου Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρεντέρς.

Η αναγκαιότητα για την σύσταση του ICPA έγινε προφανής εκ του γεγονότος ότι η αρμοδιότητα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου περιορίζεται στην εκδίκαση εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία.

Διεθνές ένταλμα κατά του Πούτιν

Το Δικαστήριο, με έδρα την Χάγη, εξέδωσε τον Μάρτιο διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν, του προέδρου της Ρωσίας, για την αρπαγή των παιδιών της Ουκρανίας.

Το Κίεβο ασκεί πιέσεις για την καταγγελόμενη σφαγή στην Μπούτσα από την Ρωσία.

Το ουκρανικό αίτημα κέρδισε την διεθνή υποστήριξη και τον Φεβρουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την σύσταση του ICPA.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, αντικείμενό του είναι η δίωξη των υπεύθυνων για την εισβολή στην Ουκρανία.

Η συμμετοχή των ΗΠΑ ενίσχυσε το αίτημα για την δημιουργία του Κέντρου, ακόμη και αν η Ουάσινγκτον αρνείται να γίνει μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Κατά την διάρκεια επίσκεψης στην Χάγη τον Ιούνιο, ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ όρισε ειδικό εισαγγελέα για το έγκλημα της επίθεσης, την Τζέσικα Κιμ, ως εκπρόσωπό του στο Διεθνές Κέντρο για την Δίωξη του Εγκλήματος της Επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Το σύνθετο ερώτημα της λειτουργίας ενός τέτοιου δικαστηρίου παραμένει εκκρεμές.

Η Ουκρανία προτιμά την υιοθέτηση σχετικής απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Όμως, ορισμένοι δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου ανησυχούν μήπως η πρωτοβουλία δεν εξασφαλίσει ικανή υποστήριξη και προτείνουν την σύσταση υβριδικού δικαστηρίου που θα αποτελείται από ουκρανούς και ξένους δικαστές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις