Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Ουκρανία: Υπό τον έλεγχο των Ρώσων περιοχή κλειδί νότια του Λισιτσάνκ

Ουκρανία: Υπό τον έλεγχο των Ρώσων περιοχή κλειδί νότια του Λισιτσάνκ

Ο ρωσικός στρατός σφυροκοπά πολλές περιοχές της Ουκρανίας με τοπικό αξιωματούχο να αναφέρει ότι περιοχή νότια της πόλης Λισιτσάνκ στην περιφέρεια Λουχάνσκ είχε «καταληφθεί πλήρως» από τις ρωσικές δυνάμεις σήμερα το πρωί. Η Μόσχα υποστήριξε ότι είχε περικυκλώσει περίπου 2.000 Ουκρανούς στρατιώτες στην περιοχή.

«Δυστυχώς, από σήμερα…ολόκληρη η περιοχή Χίρσκε είναι κατεχόμενη», δήλωσε ο επικεφαλής των δημοτικών υπηρεσιών του Χίρσκε, ο Ολέξιι Μπαμπτσένκο, σε δήλωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. «Υπάρχουν κάποιες ασήμαντες, τοπικές μάχες που συνεχίζονται στα περίχωρα, αλλά ο εχθρός έχει μπει».

Η απώλεια του Χίρσκε και αρκετών άλλων οικισμών γύρω από αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο το Λισιτσάνκ, η τελευταία μεγάλη πόλη του Λουχάνσκ που ελέγχεται από τους Ουκρανούς, να αποκλειστεί από τρεις πλευρές από τις ρωσικές δυνάμεις που προελαύνουν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα ότι είχε περικυκλώσει περίπου 2.000 Ουκρανούς στρατιώτες, μεταξύ των οποίων και 80 ξένους μαχητές, στο Χίρσκε. Το Reuters δεν μπόρεσε να διασταυρώσει από άλλη πηγή την αναφορά αυτή.

Στην ημερήσια ενημέρωσή του σήμερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του είχαν «απομονώσει πλήρως» μια ομάδα ουκρανικών μονάδων κοντά στο Χίρσκε και το Ζολότε. Δήλωσε ότι είχε περικυκλώσει τέσσερα ουκρανικά τάγματα, μια μονάδα πυροβολικού και ένα «απόσπασμα ξένων μισθοφόρων». Το ήμισυ του Ζολότε είναι υπό ρωσικό έλεγχο, ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι εξαπολύει «αδιάκοπες επιθέσεις» γύρω από τις περικυκλωμένες ουκρανικές δυνάμεις στο Χίρσκε.

Η Ουκρανία δήλωσε σήμερα ότι τα στρατεύματά της αποσύρονται από τη ‘δίδυμη’ πόλη του Λισιτσάνκ, το Σεβεροντονέτσκ, θέατρο σφοδρών βομβαρδισμών και μαχών στους δρόμους για εβδομάδες, σε ένα σημαντικό πισωγύρισμα στον αγώνα της κατά των ρωσικών δυνάμεων.

«Οι δυνάμεις μας αναγκάστηκαν να αποσυρθούν και να πραγματοποιήσουν τακτική υποχώρηση διότι ουσιαστικά δεν είχε απομείνει τίποτα εκεί για να υπερασπιστούν. Δεν είχε απομείνει πόλη εκεί και δεύτερον, δεν θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε να τους περικυκλώσουν», δήλωσε ο Ολεξάντρ Μουσιγιένκο, στρατιωτικός αναλυτής από το Κίεβο.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις