Κόσμος

Ουκρανία: «Υποκρισία» η πρόταση Πούτιν για προσωρινή εκεχειρία και απορρίπτεται

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Έναν ανώτερος αξιωματούχος στην Ουκρανία απέρριψε σήμερα ως υποκρισία την πρόταση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για 36ωρη εκεχειρία λόγω Χριστουγέννων.

Παράλληλα τόνισε πως μια «προσωρινή εκεχειρία» θα ήταν δυνατή μόνο όταν η Ρωσία εγκαταλείψει τα εδάφη που έχει καταλάβει στην Ουκρανία.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη – μόνο τότε θα υπάρξει ‘προσωρινή εκεχειρία’. Κρατήστε την υποκρισία για τον εαυτό σας», έγραψε στο Twitter ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαήλο Ποντολιάκ.

Νωρίτερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται ότι ικανοποίησε το αίτημα του πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου και διέταξε κατάπαυση πυρός στον πόλεμο στην Ουκρανία για τις 6 και 7 Ιανουαρίου, δηλαδή για τη γιορτή των Χριστουγέννων με το Παλαιό Ημερολόγιο.

Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στην Ουκρανία θα ισχύσει από τις 12 το μεσημέρι της 6ης Ιανουαρίου μέχρι τα μεσάνυχτα της 7ης Ιανουαρίου, μεταδίδει το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το Κρεμλίνο.

Η Ρωσία γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου και καλεί την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να παραστούν στη λειτουργία την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα της γιορτής.
Το βρετανικό Sky News μετέδωσε νωρίτερα σήμερα ότι ο πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, σε μια υψηλού επιπέδου παρέμβαση, ζήτησε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να διατάξει προσωρινή κατάπαυση πυρός για να πραγματοποιηθούν οι εορτασμοί των Χριστουγέννων.

Η επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου μέσω Telegram

Το Κρεμλίνο δημοσίευσε την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Telegram, με τίτλο: «Οδηγίες του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

«Λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση του Παναγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου, δίνω εντολή στον Υπουργό Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εισαγάγει από τις 12:00 6 Ιανουαρίου 2023 έως τις 24:00 7 Ιανουαρίου 2023, κατάπαυση του πυρός σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής μεταξύ των δύο μεριών στην Ουκρανία.

Βάσει του γεγονότος ότι μεγάλος αριθμός πολιτών που δηλώνουν ότι η Ορθοδοξία ζει στις περιοχές μάχης, καλούμε την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να τους δώσει την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες την παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς και την ημέρα της Γέννησης του Χριστού», αναφέρει η ανακοίνωση, όπως μετέδωσε το Sky News.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κέιτι Ζακαράια: Η βραχύβια Εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου που «ξηλώθηκε» μέσα σε 5 μέρες – Κατέρριψε το «ρεκόρ» του Άντονι Σκαραμούτσι
Ο σάλος με την αυτοαποκαλούμενη «δικηγόρο» που ανέλαβε τη θέση της Λέβιτ και δεν άντεξε ούτε μία εβδομάδα καθώς ο Τραμπ την... «έδιωξε νύχτα»
Katie Zacharia
13
Φον ντερ Λάιεν: Δεν υπάρχει μαγική λύση για την ενέργεια – Προστασία της ΕΕ σε ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο
«Η Ευρώπη πρέπει να επιμείνει στην ενεργειακή μετάβαση, με στόχο την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές, καθαρές και εγχώριες πηγές ενέργειας, όπως οι ανανεώσιμες πηγές και η πυρηνική ενέργεια» υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 16 Οκτωβρίου 2026
«Το Ιράν δεν σκοπεύει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα» δήλωσε ο Πεζεσκιάν – «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο»
Ο Ιρανός πρόεδρος απορρίπτει τις κατηγορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δηλώνει ανοιχτός στον διάλογο και καταγγέλλει τις αμερικανικές κυρώσεις ως «αδικαιολόγητες και απάνθρωπες»
Μασούντ Πεζεσκιάν