Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ουκρανία – Ζελένσκι: Η χώρα είναι «έτοιμη να εργαστεί» για να γίνει «πλήρες μέλος» της ΕΕ

Ουκρανία – Ζελένσκι: Η χώρα είναι «έτοιμη να εργαστεί» για να γίνει «πλήρες μέλος» της ΕΕ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Η Ουκρανία είναι «έτοιμη» να εργαστεί για να γίνει ένα «πλήρες μέλος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο μαζί με τους ομολόγους του από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ρουμανία.

«Οι Ουκρανοί έχουν ήδη κερδίσει το δικαίωμα να μπουν σε αυτό το μονοπάτι και να αποκτήσουν το καθεστώς υποψηφίας» για ένταξη χώρας, τόνισε ο Ζελένσκι μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον Ρουμάνο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα εάν θα χορηγήσει ή όχι στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας, το πρώτο βήμα σε μια διαπραγματευτική διαδικασία που ενδέχεται να διαρκέσει για χρόνια.

Ντυμένος με το χακί μπλουζάκι του το οποίο φορά σε δημόσιες εμφανίσεις του μετά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ζελένσκι τόνισε ότι η χορήγηση στην Ουκρανία καθεστώτος υποψήφιας χώρας για την ΕΕ «μπορεί να ενισχύσει την ελευθερία στην Ευρώπη με έναν ιστορικό τρόπο».

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η ρωσική εισβολή στη χώρα του ισοδυναμεί με επιθετικότητα εναντίον όλης της Ευρώπης και ότι όσο περισσότερα όπλα λάβει η Ουκρανία από τη Δύση, τόσο πιο γρήγορα θα είναι σε θέση να απελευθερώσει τα ουκρανικά κατεχόμενα από την Ρωσία εδάφη.

Όπως ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου, συζήτησε με τους ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ρουμανίας το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης.

Η Ουκρανία είναι ευγνωμονούσα για τις παραδόσεις όπλων που έρχονται προς βοήθεια κατά της ρωσικής εισβολής και αναμένει να λάβει βαρύ οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων σύγχρονου πυραυλικού πυροβολικού και συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Κάθε μέρα καθυστέρησης ή αναβολής αποφάσεων είναι μια ευκαιρία για τον ρωσικό στρατό να σκοτώσει Ουκρανούς ή να καταστρέψει τις πόλεις μας», είπε. «Υπάρχει μια άμεση συσχέτιση: όσο πιο ισχυρά όπλα λαμβάνουμε, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να απελευθερώσουμε τον λαό μας, τη γη μας».

«Η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας είναι επιθετικότητα εναντίον όλης της Ευρώπης, εναντίον όλης της ενωμένης Ευρώπης, εναντίον καθενός από εμάς, ενάντια στις αξίες μας», είπε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις