Κόσμος

Ουκρανός αξιωματούχος έβγαλε άχρηστα τα Bayraktar, αφού «oι Ρώσοι τα κατέρριψαν σε μια εβδομάδα» 

Τα UAV Bayraktar που κατασκευάζονται στην Τουρκία και είχε αποκτήσει το Κίεβο, είχαν αξιοποιηθεί στο έπακρο στην πρώτη φάση του πολέμου στην Ουκρανία. Τότε είχαν θεαματικά αποτελέσματα, σε σημείο που έγιναν… τραγούδι.  

Μάλιστα στις 12 Σεπτεμβρίου, ο ίδιος ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε υπογράψει συμφωνία με τον CEO της εταιρείας Baykar, Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, για την δημιουργία ενός εργοστασίου κατασκευής τουρκικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων στην Ουκρανία. Όπως φαίνεται όμως υπήρχαν κάποια «σύννεφα» στη χρήση των Bayraktar από τους Ουκρανούς. 

Δημοσίευμα των Eurasian Times τον Ιούνιο έγραφε ότι αξιωματούχοι του ουκρανικού στρατού ανέφεραν πως «Ήταν πολύ χρήσιμα και σημαντικά τις πρώτες μέρες, σταματώντας τα κονβόι των ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων και στρατευμάτων που κατευθύνονταν προς το Κίεβο, αλλά τώρα που οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει καλή αεράμυνα, είναι σχεδόν άχρηστα». Αυτό που τότε λοιπόν υπήρχε ως «ψίθυρος», ήρθε και «επισημοποίησε» ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας Σεργκέι Πασίνσκι, αλλά με έναν… ανορθόδοξο τρόπο: πέφτοντας θύμα μιας φάρσας.

Συγκεκριμένα ο Σεργκέι Πασίνσκι, πιστεύοντας πως συνομιλούσε με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στη Μόσχα Μάικλ ΜακΦόλ, ανέφερε πως τα Bayraktar αποτελούν στην πράξη περισσότερο προπαγανδιστικό εργαλείο μάρκετινγκ παρά «υπερόπλο». Αυτό όμως στην πραγματικότητα το είπε στους… Ρώσους φαρσέρ Βόβαν και Λέξους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε αναφορικά με τα Bayraktar πως έχουν να κάνουν περισσότερο «με δημόσιες σχέσεις και διαφθορά, παρά με τη μαχητική χρήση», αναγνωρίζοντας ότι καταρρίφθηκαν από τους Ρώσους μέσα σε μια εβδομάδα.

Οργή στην Τουρκία 

Οι δηλώσεις του Πασίνσκι προκάλεσαν την οργή του CEO της εταιρείας που κατασκευάζει τα Bayraktar. «Το μόνο που έχω να πω στον κ. Πασίνσκι είναι τότε πολεμήστε μόνοι σας» ήταν η πικρόχολη απάντηση του Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, ιδιοκτήτη των αμυντικών συστημάτων.

Με πληροφορίες από onalert.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι Φρουροί της Επανάστασης μπλοκάρουν τον πρόεδρο του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν - Στρατιωτικός κλοιός γύρω από τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ
Πληροφορίες του Iran International, αναφέρουν ότι οι Φρουροί κρατούν απομονωμένο τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, μπλοκάρουν διορισμούς και ασκούν de facto εξουσία
Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης
Η KitKat έφτιαξε tracker για να βρει τις 413.793 κλεμένες σοκολάτες και ζητάει τη βοήθεια του κόσμου
«Πραγματικά θέλουμε να μάθουμε πού έχουν καταλήξει. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε έναν Tracker Κλεμμένων KitKat, που σας επιτρέπει να ελέγξετε αν το KitKat σας προέρχεται από την παρτίδα που αγνοείται»
KitKat
«Φτιάξαμε ομάδα 35 χωρών για ενίσχυση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο» τόνισε ο Κιρ Στάρμερ
Και υπογράμμισε ότι η συνεργασία με συμμάχους στοχεύει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων και στη διατήρηση της ελευθερίας μετακίνησης πλοίων σε στρατηγικούς θαλάσσιους διαδρόμους
Ο Κιρ Στάρμερ
Ιράν σε Τραμπ: Πέτυχες την αλλαγή του καθεστώτος στα Στενά του Ορμούζ - Θα ανοίξουν αλλά όχι για εσένα
«Ο Τραμπ πέτυχε επιτέλους το όνειρό του για αλλαγή καθεστώτος - αλλά στο θαλάσσιο καθεστώς της περιοχής», ανέφερε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του ιρανικού Κοινοβουλίου
Στενά Ορμούζ