Πέμπτη, 23 Μαΐ
28oC Αθήνα

Ούτε βήμα πίσω οι ΗΠΑ! Αναστέλλονται οι παραδόσεις F-35 στην Τουρκία

Ούτε βήμα πίσω οι ΗΠΑ! Αναστέλλονται οι παραδόσεις F-35 στην Τουρκία
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Η… προειδοποιητική “βολή” ήρθε από το Reuters. Η επιβεβαίωση από το Πεντάγωνο δεν άργησε. Η παραδόσεις των F-35 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία αναστέλλονται και ο Ερντογάν δέχεται ακόμη ένα πλήγμα, μετά από εκείνο στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι αναστέλλει τις παραδόσεις και τις δραστηριοτήτες που «συνδέονται με την υποστήριξη της επιχειρησιακής ικανότητας της Τουρκίας για τα F-35». Εκπρόσωπος του Πενταγώνου προειδοποίησε ξανά ότι η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να υποχωρήσει στο επίμαχο θέμα της παραλαβής του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

Με δεδομένο ότι η Τουρκία είναι μια από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να αναπτυχθούν «δευτερογενείς πηγές εφοδιασμού».

Η συγκεκριμένη κίνηση εκτιμάται ότι αποσκοπεί στο να περιοριστούν οι όποιες συνέπειες από μια ενδεχόμενη απομάκρυνση της Τουρκίας από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, οι ΗΠΑ βρίσκονται εν αναμονή μιας «σαφής απάντησης» από την Τουρκία και ο διάλογος για αυτό το σημαντικό θέμα συνεχίζεται.

«Οι δευτερογενείς πηγές εφοδιασμού για τα τμήματα που παράγονται από την Τουρκία βρίσκονται σε ανάπτυξη. Λυπούμαστε πολύ για την τρέχουσα κατάσταση που αντιμετωπίζει η εταιρική μας σχέση για τα F-35, αλλά το υπουργείο Άμυνας λαμβάνει συνετά μέτρα για να προστατεύσει τις κοινές επενδύσεις που πραγματοποιούνται στην καθοριστικής σημασίας τεχνολογία μας», σημείωσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις