Τετάρτη, 17 Απρ.
24oC Αθήνα

«Όχι μολυσμένο νερό στη θάλασσα»: Φοιτητές στη Σεούλ διαμαρτυρήθηκαν ξυρίζοντας τα κεφάλια τους (pics)

«Όχι μολυσμένο νερό στη θάλασσα»: Φοιτητές στη Σεούλ διαμαρτυρήθηκαν ξυρίζοντας τα κεφάλια τους (pics)
Φωτογραφία Reuters

Περισσότεροι από 30 φοιτητές στη Νότια Κορέα ξύρισαν τα κεφάλια τους σήμερα μπροστά στην ιαπωνική πρεσβεία στη Σεούλ σε διαμαρτυρία για το σχέδιο της Ιαπωνίας να απορρίψει στη θάλασσα νερό από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Κατά διαστήματα, η αστυνομία διέλυε το πλήθος που συγκεντρωνόταν, το οποίο φώναζε συνθήματα κατά του ιαπωνικού σχεδίου και κρατούσε πανό, αλλά δεν εμπόδισε την πραγματοποίηση της δράσης αυτής διαμαρτυρίας, αν και στη Νότια Κορέα ισχύει απαγόρευση στις συγκεντρώσεις άνω των 10 ατόμων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι φοιτητές που είχαν καθίσει και τους ξύριζαν τα κεφάλια φορούσαν ποδιές πάνω στις οποίες αναγράφονταν μηνύματα υπέρ της καταδίκης του ιαπωνικού σχεδίου και της εγκατάλειψής του. Ένα από αυτά ήταν: “Η ιαπωνική κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ακυρώσει το σχέδιο για την απόρριψη του μολυσμένου νερού”.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα απορρίψει περισσότερους από 1 εκατομμύριο τόνους επεξεργασμένου νερού από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα σταδιακά, ξεκινώντας σε περίπου δύο χρόνια.

Η Σεούλ έχει επικρίνει έντονα την απόφαση αυτή και κάλεσε τον Ιάπωνα πρεσβευτή στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο πρόεδρός της Μουν τζε-ιν έδωσε εντολή σε αξιωματούχους να διερευνήσουν τη δυνατότητα προσφυγής σε διεθνές δικαστήριο.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι, δήλωσε την Κυριακή ότι πιστεύει πως η Ιαπωνία έλαβε την απόφαση αυτή με διαφανή τρόπο και ότι θα συνεχίσει να ακολουθεί τις δέουσες διαδικασίες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις