Κόσμος

Ουγγαρία: Εθνικό πένθος για τους 16 νεκρούς μαθητές [pics]

Σε κατάσταση σοκ, η Ουγγαρία τιμά σήμερα τη μνήμη των θυμάτων από το τραγικό δυστύχημα του πούλμαν που συγκρούστηκε σε πυλώνα και τυλίχθηκε στις φλόγες, σε έναν αυτοκινητόδρομο της βόρειας Ιταλίας.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει κηρύξει ημέρα εθνικού πένθους την Δευτέρα ενώ ο καρδινάλιιος Πέτερ Έρντο ζήτησε όλες οι λειτουργίες σήμερα να αφιερωθούν “στους άτυχους που σκοτώθηκαν” και οι πιστοί να προσευχηθούν για την γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών.

Από το δυστύχημα σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους νεαροί μαθητές.

Κοντά στο λύκειο Παλ Σινιέι-Μέρσε, στο κέντρο της Βουδαπέστης, όπου φοιτούσαν τα θύματα, πολλοί κάτοικοι της πόλης αφήνουν λουλούδια και ανάβουν κεριά. “Προετοιμάζουμε το σχολείο για να εκφράσει τη θλίψη και το πένθος όλων μας” είπε ο Γκάμπορ Γιάκι, ο διευθυντής του λυκείου. “Συνεργαζόμαστε με ψυχολόγους για να βοηθήσουμε τα παιδιά και τις οικογένειες να ξεπεράσουν την τραγωδία”, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι τα περισσότερα θύματα ήταν ηλικίας 15-16 ετών.

Αύριο Δευτέρα σε όλα τα δημόσια κτίρια θα υψωθούν μαύρες σημαίες και όλα τα σχολεία θα τιμήσουν τα θύματα, ανέφερε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Η ουγγρική σημαία θα κυματίζει μεσίστια μπροστά στο κοινοβούλιο.

Δεκαέξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 28 τραυματίστηκαν, οι τέσσερις πολύ σοβαρά, όταν το πούλμαν τυλίχθηκε στις φλόγες, αργά το βράδυ της Παρασκευής, αφού προσέκρουσε σε έναν πυλώνα, σε έναν αυτοκινητόδρομο κοντά στη Βερόνα. Στο πούλμαν επέβαιναν συνολικά 56 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο οδηγοί, οι έφηβοι μαθητές τους και λίγοι συνοδοί καθηγητές και γονείς που επέστρεφαν στην Ουγγαρία μετά από σχολική εκδρομή στη Γαλλία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτε Σιγιάρτο δήλωσε σήμερα ότι η διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων συνεχίζεται αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εξαιρετικά δύσκολη γιατί φέρουν σοβαρά εγκαύματα. Πρόσθεσε ότι ο επαναπατρισμός των τραυματιών ενδέχεται να ξεκινήσει ακόμη και σήμερα.

Η ουγγρική αστυνομία έχει ξεκινήσει δική της επίσημη έρευνα, παράλληλα με εκείνην που διεξάγουν οι ιταλικές αρχές, για να εξακριβώσει τα αίτια του δυστυχήματος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Μέγκαν Μαρκλ απάντησε με γράμμα στην έκκληση του πατέρα της από το νοσοκομείο
«Δεν θέλω να πεθάνω και να είμαστε αποξενωμένοι» της είπε και εξέφρασε την επιθυμία να δει τον γαμπρό του, πρίγκιπα Χάρι, καθώς και τα εγγόνια του, Άρτσι και Λίλιμπετ «πριν να είναι αργά»
Η Μέγκαν Μαρκλ
Το Ισραήλ προχωρά σε νέα επέκταση οικισμών με 764 κατοικίες στη Δυτική Όχθη
Το Τελ Αβίβ εγκρίνει νέο σχέδιο οικοδόμησης στη Δυτική Όχθη, σε μια περίοδο που η ένταση με τους Παλαιστινίους βρίσκεται σε οριακό σημείο και η διεθνής κοινότητα πολλαπλασιάζει τις προειδοποιήσεις της
Ο ισραηλινός οικισμός Χαρ Χόμα