Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Παγκόσμια έκκληση για παύση των εχθροπραξιών στην Λωρίδα της Γάζας

Παγκόσμια έκκληση για παύση των εχθροπραξιών στην Λωρίδα της Γάζας

Την ανάγκη της παύσης των εχθροπραξιών στην Λωρίδα της Γάζας, όπου μόνο σήμερα Δευτέρα (14.05.2018) σκοτώθηκαν δεκάδες Παλαιστίνιοι, ζητούν πολλές χώρες. Κάποιες καταδικάζουν ανοιχτά τα γεγονότα και κάποιες με πιο… light ανακοινώσεις κάνουν έκκληση για “αυτοσυγκράτηση”.

Η Μόσχα δήλωσε πως ανησυχεί για την κατάσταση που επικρατεί στα παλαιστινιακά εδάφη και ιδιαίτερα στην Λωρίδα της Γάζας, μετά το πέρας των συνομιλιών που είχαν στη ρωσική πρωτεύουσα οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμύνης Ρωσίας και Αιγύπτου.

«Επιβεβαιώσαμε την προσήλωση μας στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σ’ εκείνες τις αρχές οι οποίες διέπουν την Ειρηνική πρωτοβουλία των Αραβικών χωρών. Τόσο σε εμάς όσο και στην Αίγυπτο, προκαλούν ανησυχία οι προσπάθειες που γίνονται να αναθεωρηθούν οι σημαντικές αυτές αποφάσεις και εκείνες οι προσεγγίσεις, τις οποίες έχει εγκρίνει η διεθνής κοινότητα», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει στο έδαφος της την διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγεσιών της Παλαιστίνης και του Ισραήλ. Επεσήμανε επίσης ότι όλα τα ζητήματα που αφορούν την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη μπορούν να επιλυθούν αποκλειστικά μέσω του απευθείας διαλόγου μεταξύ των ηγετών των εμπλεκόμενων πλευρών. «Όπως γνωρίζετε η Ρωσία έχει επανειλημμένως προτείνει το έδαφος της για την έναρξη ενός τέτοιου απευθείας διαλόγου. Η πρόταση μας παραμένει σε ισχύ» κατέληξε ο Λαβρόφ.

Καταδίκη και από την Αίγυπτο

Και η αιγυπτιακή κυβέρνηση καταδίκασε με σθένος τη στοχοθέτηση από το Ισραήλ Παλαιστίνων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Αίγυπτος απορρίπτει τη χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλώσεων όπου διεκδικούνται νόμιμα και δίκαια δικαιώματα και προειδοποιεί για τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της επικίνδυνης κλιμάκωσης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη» τονίζεται στην ανακοίνωση.

ΟΗΕ: Πρέπει να σταματήσει η χρήση αληθινών σφαιρών

Η χρήση αληθινών σφαιρών από τους Ισραηλινούς στρατιώτες πρέπει να σταματήσει αμέσως και η διεθνής κοινότητα πρέπει να οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης τους υπεύθυνους, επισήμανε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Οι σοκαριστικοί σκοτωμοί δεκάδων ανθρώπων, ο τραυματισμός εκατοντάδων άλλων από τις αληθινές σφαίρες των Ισραηλινών στη #Γάζα πρέπει να σταματήσουν αμέσως» έγραψε ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν στο μήνυμα που ανήρτησε στον λογαριασμό της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών στο Twitter.

«Το δικαίωμα στη ζωή πρέπει να γίνεται σεβαστό. Οι υπεύθυνοι για τις εξοργιστικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να λογοδοτήσουν. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εγγυηθεί την απονομή της δικαιοσύνης για τα θύματα- #Ζέιντ».

Γαλλία: Να αποτραπεί μια νέα “όξυνση”

Σε μια πιο… light δήλωση, η Γαλλία απηύθυνε έκκληση «στο σύνολο των πρωταγωνιστών» να προλάβουν «μια νέα όξυνση» στη Μέση Ανατολή.

«Την ώρα που οι εντάσεις στο πεδίο έχουν αναζωπυρωθεί η Γαλλία απευθύνει έκκληση στο σύνολο των πρωταγωνιστών να επιδείξουν υπευθυνότητα προκειμένου να προληφθεί μια νέα όξυνση» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν.

Βρετανία: Ηρεμία και αυτοσυγκράτηση

Η βρετανική κυβέρνηση εκφράζει ανησυχίες για τις πληροφορίες περί βίας στα σύνορα με τη Γάζα, όπως  επεσήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Ανησυχούμε για τις πληροφορίες περί βίας και απώλειας ζωών στη Γάζα. Προτρέπουμε να επικρατήσει ηρεμία και αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθούν ενέργειες καταστροφικές για τις ειρηνευτικές προσπάθειες» είπε στους δημοσιογράφους.

«Η Βρετανία παραμένει σθεναρά δεσμευμένη στη λύση των δύο κρατών με την Ιερουσαλήμ ως κοινή πρωτεύουσα».

Ο Βρετανός αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι η Τερέζα Μέι θα θέσει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις συνομιλίες της αύριο με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τουρκία: Έχουν ευθύνη και οι ΗΠΑ

Την ίδια ώρα η Τουρκική κυβέρνηση δηλώνει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται την ευθύνη για τη «σφαγή» στη Γάζα.

«Η αμερικανική κυβέρνηση είναι εξίσου υπεύθυνη με το Ισραήλ για τη σφαγή αυτή», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.

«Μεταφέροντας την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, η αμερικανική κυβέρνηση υπονόμευσε τις πιθανότητες μιας ειρηνικής διευθέτησης και προκάλεσε μια πυρκαγιά που θα οδηγήσει σε περισσότερες ανθρώπινες απώλειες, συμφορές και καταστροφές στην περιοχή», πρόσθεσε.

Μετά την απόφαση που ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ηγήθηκε της διαμαρτυρίας των μουσουλμάνων διοργανώνοντας στην Κωνσταντινούπολη μια σύνοδο κορυφής στη διάρκεια της οποίας η κυριότερη διεθνής πανισλαμική οργάνωση κήρυξε την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ «πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους».

Ο Ερντογάν δήλωσε σήμερα από το Λονδίνο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χάσει «τον μεσολαβητικό ρόλο τους» στη Μέση Ανατολή μετά την απόφασή τους να μετακινήσουν την πρεσβεία τους.

“Αυτοσυγκράτηση” ζητά και η Ε.Ε

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές να επιδείξουν “τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση”.

“Δεκάδες Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων που είναι σε εξέλιξη κοντά στο φράχτη (ασφαλείας) της Γάζας. Ζητούμε από όλες τις πλευρές να ενεργήσουμε με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθούν και άλλες απώλειες ανθρώπινων ζωών” τόνισε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις