Κόσμος

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας 2017 – ΟΗΕ: Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ακόμη βία

Η βία είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο καθώς η πρόοδος προς την ισότητα των δύο φύλων είναι κάθε άλλο παρά σταθερή, δήλωσε η υπεύθυνη της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τις γυναίκες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας.

Η Πουμζίλε Μλάμπο- Ενγκούκα, εκτελεστική διευθύντρια του ΟΗΕ Γυναίκες, δήλωσε ότι παρότι γίνονται προσπάθειες επί δεκαετίες για ίσα δικαιώματα μεταξύ ανδρών και γυναικών, καμία χώρα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει πετύχει την ισότητα των δύο φύλων, με κάποιες να σημειώνουν προόδους σε κάποιους τομείς ενώ παράλληλα υποχωρούν σε άλλους. Η Μλάμπο-Ενγκούκα χαρακτήρισε τη διαφορά στις αποδοχές μεταξύ ανδρών και γυναικών, που παγκοσμίως είναι στο 24%, «τον μεγαλύτερο ληστή» των γυναικών.

Ο ΟΗΕ Γυναίκες πρόκειται να ξεκινήσει μια παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση των διαφορών αυτών στη διάρκεια μιας συνόδου της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κατάσταση των Γυναικών που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Όμως σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια του ΟΗΕ Γυναίκες, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες παγκοσμίως είναι η βία.

Μία στις τρεις έχει υποφέρει από σωματική ή σεξουαλική βία στη διάρκεια της ζωής της, ενώ οι μισές γυναίκες που είναι θύματα ανθρωποκτονίας δολοφονούνται από τους συντρόφους τους ή μέλη της οικογένειάς τους. Περίπου 120 εκατομμύρια κορίτσια παγκοσμίως, περίπου ένα στα δέκα, έχουν υποστεί σεξουαλική βία.

«Προφανώς, η τάξη και η περιοχή βοηθούν κάποιες γυναίκες να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό διαφορετικά, όμως παντού σε όλο τον κόσμο το μεγάλο θέμα της βίας κατά των γυναικών είναι μια πραγματικότητα, είτε είναι πλούσιες ή φτωχές, είτε ζουν σε μια ανεπτυγμένη ή σε μια αναπτυσσόμενη χώρα», τόνισε η Μλάμπο- Ενγκούκα.

«Ακόμη και χώρες που έχουν τους υψηλότερους δείκτες αναφορικά με την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, όπως η Ισλανδία, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών», πρόσθεσε.

Η Μλάμπο- Ενγκούκα, η οποία από το 2013 είναι επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για την προαγωγή της ισότητας των δύο φύλων και της ενίσχυσης των γυναικών, επεσήμανε ότι η πρόοδος παγκοσμίως αναφορικά με τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανομοιόμορφη.

«Οι χώρες έχουν συντάγματα τα οποία περηφανεύονται ότι είναι δημοκρατικά, συντάγματα που ορίζουν την ισότητα, όμως κανείς δεν μάχεται για το δικαίωμα των γυναικών να λαμβάνουν τους ίδιους μισθούς με τους άνδρες», κατήγγειλε.

«Είναι αντιφατικό», πρόσθεσε. «Πώς μπορεί κανείς να εξηγήσει ότι στο Αφγανιστάν οι γυναίκες στο κοινοβούλιο είναι περισσότερες από όσες στο αμερικανικό Κογκρέσο;» διερωτήθηκε η Μλάμπο- Ενγκούκα. Στο αφγανικό κοινοβούλιο το 28% των εδρών καταλαμβάνουν γυναίκες, ενώ στο αμερικανικό Κογκρέσο το ποσοστό είναι μόλις 19%, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Μλάμπο- Ενγκούκα αναφέρθηκε εξάλλου στην Κολομβία ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας χώρας που σημείωσε μεγαλύτερες προόδους από τους γείτονές της σε θέματα ισότητας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συγκλονίζει 27χρονος που πνίγηκε προσπαθώντας να σώσει την οικογένειά του στο Τέξας - «Συγγνώμη, δε θα τα καταφέρω, σας αγαπώ»
Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να σώσει την οικογένειά του, έσπασε με γροθιά ένα παράθυρο, κόβοντας μία αρτηρία, με συνέπεια να πεθάνει από αιμορραγία
Τέξας
Η Ρωσία έταζε δουλειά οικοδομής σε Κουβανούς και τους έστελνε στο μέτωπο – Ο 37χρονος που πολέμησε στην Ουκρανία και κατέληξε στην Ελλάδα
Αναζητώντας καλύτερο μέλλον, Κουβανοί εξαπατήθηκαν και ταξίδεψαν στη Μόσχα για να γίνουν οικοδόμοι - Η Ρωσία με τη βία τους έστειλε στην πρώτη γραμμή του πολέμου - Ο Φρανσίσκο Γκαρσία κατάφερε να διαφύγει και ξέμεινε στην Ελλάδα ως μισθοφόρος
Ο Κουβανός που κατέληξε να πολεμά υπέρ της Ρωσίας στην Ουκρανία 2
Ναΐμ Κάσεμ: Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ αποκλείει το ενδεχόμενο «να συνθηκολογήσει» υπό την απειλή του Ισραήλ
Ο Κάσεμ τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει πρώτα να εφαρμόσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Λίβανο, «να αποσυρθεί από τα κατεχόμενα εδάφη και να απελευθερώσει τους κρατούμενους
Ο Ναΐμ Κάσεμ 1
Εικόνες βιβλικής καταστροφής από τις φονικές πλημμύρες στο Τέξας - «Μούδιασα, όλοι στην κατασκήνωση προσευχόμασταν»
Στους 51 ανέρχονται οι νεκροί σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ενώ αναφέρεται ότι 30 από τους αγνοούμενους είναι ανήλικα κορίτσια της κατασκήνωσης που πλημμύρισε κοντά στον ποταμό Guadalupe
Ένα κορίτσι μιλάει στο τηλέφωνο σε μια περιοχή όπου συγκεντρώνονται οικογένειες με τους κατασκηνωτές ύστερα από τις φονικές πλημμύρες στο Κερβίλ
10