Κόσμος

Παγκόσμιος ξεσηκωμός κατά του Πούτιν για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι – Συνεχίζεται το θρίλερ με τη σορό του

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ακόμα και μετά θάνατον ο Αλεξέι Ναβάλνι αποτελεί απειλή για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Το θρίλερ που είναι σε εξέλιξη με την υπόθεση της σορού του συνεχίζεται.

Η καθυστέρηση στην παράδοσή της αλλά και το που ακριβώς βρίσκεται είναι χαρακτηριστική. Όπως έχει γίνει γνωστό βρίσκεται σε ένα νεκροτομείο στην Σιβηρία αλλά στη μητέρα του παρότι έφτασε εκεί, δεν της επετράπη η είσοδος.

Το σώμα του Αλεξέι Ναβάλνι σύμφωνα με πληροφορίες έχει μώλωπες. Ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα επικαλέστηκε μια ανώνυμη πηγή που ισχυρίστηκε ότι το σώμα του επικριτή του Βλαντιμίρ Πούτιν είχε παραδοθεί σε νεκροτομείο στο νοσοκομείο Salekhard District.

Στη μητέρα του Ναβάλνι, Λιουντμίλα Ναβάλναγια, και στους δικηγόρους του δεν επετράπη η είσοδος στο νεκροτομείο, έγραψε η εκπρόσωπός του Kira Yarmysh στο X, πρώην Twitter, τη Δευτέρα. «Ένας από τους δικηγόρους κυριολεκτικά εκδιώχθηκε», είπε.

Η ομάδα του Ναβάλνι κατηγόρησε τις αρχές ότι σκόπιμα έκρυψαν το πτώμα του για να «καλύψουν τα ίχνη» αυτού που ισχυρίζονται ότι είναι μια σαφής πράξη δολοφονίας.

Η Γιούλια Ναβάλναγια συναντά σήμερα στις Βρυξέλλες τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τρεις ημέρες μετά το θάνατο του συζύγου της, του ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, σε ρωσική φυλακή.

«Τη Δευτέρα θα υποδεχθώ την Γιούλια Ναβάλναγια στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ», δήλωσε χθες, Κυριακή, το βράδυ μέσω του μέσου κοινωνικής δικτύωσης X ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Οι υπουργοί της ΕΕ θα στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης στους μαχητές της ελευθερίας στη Ρωσία και θα τιμήσουν τη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι», έγραψε.

Η 47χρονη Ναβάλναγια δήλωσε πως θεωρεί τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «προσωπικά υπεύθυνο» για το θάνατό του και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί για προκαλέσει μια ήττα «σ’ αυτό το τρομακτικό καθεστώς».

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι τόνισε πως οι δηλώσεις της Ναβάλναγια «θα βοηθήσουν όλους τους Ευρωπαίους να καταλάβουν καλύτερα ποιο είδος βίαιου συστήματος οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και να αναχαιτίσουμε στην Ουκρανία».

«Αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε την απειλή που βαραίνει τους ρώσους πολίτες και όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης μας, μια ήπειρο όπου η βία, η βαναυσότητα και ο πόλεμος έχουν επανέλθει με επαίσχυντο και ανεύθυνο τρόπο», πρόσθεσε ο Ταγιάνι σε ανακοίνωση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συζητήσουν επίσης τη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας και το ενδεχόμενο 13ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας αφότου εξαπέλυσε την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Το σαββατοκύριακο η ρωσική αστυνομία συνέλαβε σε δεκάδες πόλεις εκατοντάδες ανθρώπους οι οποίοι είχαν πάει να καταθέσουν άνθη και να ανάψουν κεριά προς τιμήν του Ναβάλνι στα μνημεία των θυμάτων της καταπίεσης της σταλινικής περιόδου.

Μόνο στην Αγία Πετρούπολη, στη βορειοδυτική Ρωσία, οι δικαστές καταδίκασαν το σαββατοκύριακο 154 απ’ αυτούς τους ανθρώπους σε ποινές μέχρι 14 ημέρες φυλάκισης επειδή παραβίασαν την αυστηρή νομοθεσία που πλαισιώνει τις διαδηλώσεις, όπως αναφέρεται σε αποφάσεις που δημοσιοποιήθηκαν από την υπηρεσία Τύπου των τοπικών δικαστηρίων.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για παρόμοιες καταδίκες σε άλλες πόλεις.

Οι διαδηλώσεις εναντίον του Κρεμλίνου και οι άλλες δημόσιες ενέργειες αντιπολίτευσης στο καθεστώς είναι παράνομες στη Ρωσία βάσει κυρίως ενός νόμου που απαγορεύει τις συγκεντρώσεις χωρίς άδεια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: Παλέψαμε 250 χρόνια να κάνουμε τη χώρα μεγάλη, δεν θα την καταστρέψουν οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι
Χαρακτήρισε τους υποψηφίους των Δημοκρατικών εξαιρετικά επικίνδυνους, υποστηρίζοντας ότι τάσσονται υπέρ των τζιχαντιστών, των Αδελφών Μουσουλμάνων και άλλων ομάδων
Ντόναλντ Τραμπ
Ο Νετανιάχου ζητάει κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας στο Ισραήλ χωρίς τα αραβικά κόμματα
«Επιδιώκουμε να συγκροτήσουμε ένα διευρυμένο κυβερνητικό σχήμα με τους εταίρους μας και με οποιοδήποτε κόμμα επιθυμεί να συμπορευτεί μαζί μας και δεν υποστηρίζει την τρομοκρατία»
Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Γαλλία: Στο εδώλιο οι γονείς της 4χρονης που βρέθηκε νεκρή και ακρωτηριασμένη σε χαντάκι – Το φρικτό έγκλημα που συγκλόνισε τη χώρα πριν από 39 χρόνια
Ένα τυχαίο εύρημα DNA, 31 χρόνια αργότερα, οδήγησε στην ταυτοποίησή της και στη σύλληψη των γονιών της, που κινδυνεύουν με ισόβια
A France Police officer controls cars at a check point ahead of the G7 summit in Evian-les-Bains, France, Monday, June 15, 2026.
Τρομακτικό τροχαίο με αυτοκίνητο που βρέθηκε «στον αέρα» πάνω από το Ποζιτάνο στην Ιταλία - Δείτε εικόνες
Ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου για λόγους που διερευνώνται ακόμη και ως εκ θαύματος βρέθηκε ισορροπημένο πάνω από το κενό, αποφεύγοντας οριακά την πτώση
Ποζιτάνο