Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

«Παγώνει» τις εξαγωγές λιπασμάτων η Ρωσία – Πούτιν: Οι τιμές των τροφίμων θα εκτιναχθούν σε όλο τον κόσμο

«Παγώνει» τις εξαγωγές λιπασμάτων η Ρωσία – Πούτιν: Οι τιμές των τροφίμων θα εκτιναχθούν σε όλο τον κόσμο

Με κυρώσεις αποφάσισε να απαντήσει στις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί η Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία

Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, η Μόσχα αποφάσισε να «παγώσει» προσωρινά τις εξαγωγές λιπασμάτων. Να σημειωθεί ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιπασμάτων στον κόσμο.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι αν η Δύση δημιουργεί προβλήματα στην Ρωσία, αναπόφευκτα θα υπάρχουν αρνητικές συνέπειες για τις παγκόσμιες αγορές και οι τιμές των τροφίμων θα ανέβουν κι άλλο. 

«Είναι σαφές ότι σε τέτοιες στιγμές η ζήτηση εκ μέρους του κόσμου για συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών αυξάνεται, αλλά δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα λύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα εργαζόμενοι με ήρεμο τρόπο», δήλωσε ο Πούτιν. «Σταδιακά, ο κόσμος θα προσανατολισθεί και θα καταλάβει ότι απλώς δεν υπάρχουν κάποια γεγονότα τα οποία δεν θα μπορούσαμε να τα κλείσουμε και να τα λύσουμε», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως θα αυξηθούν περαιτέρω εάν οι δυτικές χώρες εντατικοποιήσουν τις πιέσεις προς την Ρωσία, δήλωσε επίσης ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης.

Ο Ρώσος υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Ντμίτρι Πατρούσεφ δήλωσε κατά την διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης της οποίας προήδρευσε ο Πούτιν, ότι η ασφάλεια των τροφίμων είναι διασφαλισμένη και ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις δεσμεύσεις της στον τομέα των εξαγωγών για τις παγκόσμιες αγορές αγροτικών προϊόντων.

Νωρίτερα, η Ρωσία απαγόρευσε τις εξαγωγές ορισμένων προϊόντων και εξοπλισμού από τη χώρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις σοβαρές οικονομικές κυρώσεις που ενέκριναν οι Δυτικοί λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Το μέτρο αφορά προϊόντα και εξοπλισμό που εισάγονταν προηγουμένως στη Ρωσία από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η απαγόρευση αυτή αφορά τεχνολογίες που συνδέονται με τις τηλεπικοινωνίες, την ιατρική, αγροτικά μηχανήματα ή ακόμη ηλεκτρικό εξοπλισμό. Πρόκειται επίσης για μηχανές, τουρμπίνες, μηχανές επεξεργασίας μετάλλου και λίθων, μόνιτορ και προβολείς.

«Το μέτρο αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της ρωσικής αγοράς», ανέφερε η κυβέρνηση σε μια ανακοίνωση, όπου διευκρινίζεται πως η απαγόρευση θα ισχύει μέχρι τα τέλη του έτους.

Εξαγωγές θα είναι δυνατές ωστόσο προς τις χώρες μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (UEE), μιας τελωνειακής ένωσης υπό την ηγεσία της Μόσχας, και προς τις αυτονομιστικές δημοκρατίες της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

Οι εξαγωγές ορισμένων ειδών ξύλου προς «μη φιλικές» χώρες περιορίζονται επίσης μέχρι τα τέλη του 2022.

Τα μέτρα αυτά ακολουθούν τις κυρώσεις που ενέκριναν οι Δυτικοί εναντίον της Μόσχας αφότου εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις