Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Παίζει με τη φωτιά το Ιράν! Ξεπέρασε το όριο στον εμπλουτισμό ουρανίου

Παίζει με τη φωτιά το Ιράν! Ξεπέρασε το όριο στον εμπλουτισμό ουρανίου
photo epa

Το Ιράν εμπλουτίζει από σήμερα το πρωί ουράνιο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 4,5%, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο Isna επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (OIEA) Μπεχρούζ Καμαλβαντί.

“Σήμερα το πρωί το Ιράν πέρασε το όριο του 4,5% στον εμπλουτισμό ουρανίου”, γράφει το Isna, χαρακτηριστικά προκαλώντας αντιδράσεις στην υπόλοιπο κόσμο.

Ο Καμαλβαντί σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι το Ιράν ξεπέρασε το όριο του 3,67% στον εμπλουτισμό ουρανίου που είχε οριστεί από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα του 2015 και ότι μπορεί να εμπλουτίζει ουράνιο σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο.

Παράλληλα η Τεχεράνη προειδοποιεί τους Ευρωπαίους να μην κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους στα μέτρα που έχει πάρει το Ιράν για να μειώσει τις δεσμεύσεις του σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα απέναντι στη διεθνή κοινότητα.

Το Ιράν είχε ανακοινώσει χθες πως θα αυξήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου πάνω από το όριο που προέβλεπε η συμφωνία, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ που απείλησε την Τεχεράνη να είναι “περισσότερο προσεκτική”.

“Tο 20% δεν χρειάζεται τώρα, αλλά αν θέλουμε θα το παράξουμε. Αφού έχουμε βάλει στην άκρη τον εμπλουτισμό κατά 3,67%, δεν έχουμε εμπόδιο ή πρόβλημα με αυτή την πράξη”, είπε ο Καμαλβαντί σημειώνοντας ότι όλες οι επιλογές για τον εμπλουτισμό ουρανίου σε υψηλότερα επίπεδα συζητήθηκαν με το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRIB.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη ότι, “αν ορισμένα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας για το ιρανικό πρόγραμμα του 2015 συμπεριφερθούν κατά περίεργο και μη αναμενόμενο τρόπο, τότε κι εμείς θα καταργήσουμε όλα τα επόμενα στάδια (του σχεδίου μείωσης των δεσμεύσεων, που ανακοινώθηκε τον Μάιο) και θα εφαρμόσουμε το τελευταίο”.

Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία είναι οι χώρες που έχουν υπογράψει την πυρηνική συμφωνία, η οποία απειλείται από τότε που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποχωρήσουν μονομερώς τον Μάιο του 2018 και να επαναφέρουν τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις