Κόσμος

Πακιστάν: Ελεύθερος αφέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Ίμραν Χαν – Επεισόδια σε Λαχόρη και Ισλαμαμπάντ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ελεύθερος αφέθηκε σήμερα από δικαστήριο της Ισλαμαμπάντ, ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ίμραν Χαν, καθώς ήρθη το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος του, όπως ανακοίνωσαν οι δικηγόροι του.

Ο 70χρονος πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν αντιμετώπιζε κατηγορίες για διαφθορά. Έπειτα από πολλές ημέρες δικαστικής διαμάχης, ο Χαν πήγε σήμερα από τη Λαχόρη στο δικαστικό μέγαρο της Ισλαμαμπάντ, που απέχει 300 χιλιόμετρα. Δεν κατάφερε ωστόσο να βγει από το αυτοκίνητό του, επειδή η αστυνομία εκτόξευε δακρυγόνα εναντίον των συγκεντρωμένων υποστηρικτών του, που απαντούσαν με πέτρες και τούβλα.

Το δικαστήριο ωστόσο αναγνώρισε την «παρουσία» του Χαν, όπως είπαν οι δικηγόροι, έστω και αν δεν μπόρεσε να εμφανιστεί ενώπιον των δικαστών. «Ακύρωσε το ένταλμα σύλληψης και η διαδικασία αναβλήθηκε για τις 30 Μαρτίου» είπε ο Γκόχαρ Χαν, ένας από τους δικηγόρους του πρώην πρωθυπουργού.

Ο Ίμραν Χαν κατηγορείται από την Εκλογική Επιτροπή του Πακιστάν ότι δεν δήλωσε τα δώρα που έλαβε όταν ήταν πρωθυπουργός, ούτε τα έσοδα από την πώλησή τους. Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία.

Νωρίτερα σήμερα ο Χαν κατηγόρησε τις αρχές ότι εξυφαίνουν σχέδιο για τη σύλληψή του και υποστήριξε ότι είναι θύμα μιας συνωμοσίας με στόχο να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Ο Χαν έχασε την εξουσία τον Απρίλιο του 2022, έπειτα από πρόταση μομφής, και τώρα πιέζει την κυβέρνηση συνασπισμού που τον αντικατέστησε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Supporters of former Pakistani Prime Minister Imran Khan throw stones at police officers during a clash outside a Federal Judicial Complex in Islamabad, Pakistan March 18, 2023. REUTERS
Supporters of former Pakistani Prime Minister Imran Khan throw stones at police officers during a clash outside a Federal Judicial Complex in Islamabad, Pakistan March 18, 2023. REUTERS/Akhtar Soomro

Σήμερα, περίπου 4.000 αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και μέλη των ειδικών δυνάμεων και της αντιτρομοκρατικής, είχαν αναπτυχθεί στην Ισλαμαμπάντ και τα νοσοκομεία της πόλης τέθηκαν σε κατάσταση επιφυλακής. Η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι του Χαν, σε μια αριστοκρατική συνοικία της Λαχόρης, αφού προηγουμένως απέκλεισε τους γύρω δρόμους και μπλόκαρε τα κινητά τηλέφωνα στην περιοχή.

Στις αρχές της εβδομάδας ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών του και αστυνομικών που πήγαν στο σπίτι του για να τον συλλάβουν. Ένα δικαστήριο διέταξε τελικά τις δυνάμεις ασφαλείας να αποσυρθούν και ο Χαν υποσχέθηκε ότι θα πήγαινε στο δικαστήριο σήμερα, κάτι που είχε αρνηθεί να κάνει τις προηγούμενες ημέρες επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βασιλιάς Κάρολος: Σχέδια για την κηδεία 200 εκατ. δολαρίων και τη διαδοχή του – Δημοσίευμα υποστηρίζει ότι έχει «μήνες ζωής»
Ο Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο στις αρχές του 2024 και συνεχίζει να υποβάλλεται σε θεραπεία - Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ο 77χρονος μονάρχης έχει εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα εμφανώς καταβεβλημένος
Ο Βασιλιάς Κάρολος
Πυροβολισμοί σε σχολείο στις Φιλιππίνες με τουλάχιστον έναν νεκρό και 5 τραυματίες - Βίντεο με παιδιά να τρέχουν πανικόβλητα
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά ο ακριβής αριθμός και η κατάσταση των τραυματιών, ούτε οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί
Τα παιδιά στο σχολείο στις Φιλιππίνες
Ανακαλύφθηκε χειρόγραφο της «Οδύσσειας» 1.700 ετών ανάμεσα σε σελίδες βιβλίου στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης
Το περιεχόμενό του προέρχεται από τη 12η ραψωδία και συγκεκριμένα από τη γνωστή σκηνή όπου οι πεινασμένοι σύντροφοι του Οδυσσέα καταβροχθίζουν τα ιερά βόδια του θεού Απόλλωνα
οδύσσεια 5