Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Παλαιστίνη: Ο Τραμπ ανοίγει τον ασκό του Αιόλου νομιμοποιώντας τους παράνομους οικισμούς

Παλαιστίνη - κατεχόμενα - οικισμοί

Ο ΟΗΕ επαναλαμβάνει ότι οι ισραηλινοί οικισμοί στην Παλαιστίνη είναι παράνομοι, ενώ η Μόσχα προειδοποιεί πως θα κλιμακωθεί η ένταση.

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η απόφαση των ΗΠΑ να “νομιμοποιήσουν” τους ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη στην Παλαιστίνη. Την απόφαση αυτή της κυβέρνησης Τραμπ επέκριναν όχι μόνον οι παραδοσιακοί “αντίπαλοι” όπως η Ρωσία, αλλά ακόμη και ο ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επαναβεβαίωσε σήμερα τη μακρόχρονη θέση της σύμφωνα με την οποία οι ισραηλινοί οικισμοί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, απορρίπτοντας με αυτό τον τρόπο την αναθεωρημένη θέση της κυβέρνησης του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ΗΠΑ υποστήριξαν ουσιαστικά χθες ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να κατασκευάζει οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εγκαταλείποντας τη θέση που είχαν για τέσσερις δεκαετίες σύμφωνα με την οποία οι εβραϊκοί οικισμοί στην Παλαιστίνη «δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο».

«Μια αλλαγή στη θέση πολιτικής ενός κράτους δεν αλλάζει το υφιστάμενο διεθνές δίκαιο ούτε [και] την ερμηνεία του από το Διεθνές Δικαστήριο και το Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ)», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Μόσχα: Η Ουάσιγκτον υπονομεύει την εκτόνωση της κρίσης

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση των ΗΠΑ υπονομεύει τη νομική βάση για μια διευθέτηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε αυτή την αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ με δήλωση που εξέδωσε σήμερα, προειδοποιώντας ότι η κίνηση αυτή θα κλιμακώσει τις εντάσεις στην περιοχή.

Η θέση της Μόσχας είναι πως οι οικισμοί στα κατεχόμενα εδάφη στην Παλαιστίνη είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις