Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Παλαιστίνη: Σε μποϊκοτάζ του σχεδίου Τραμπ για τη Μέση Ανατολή καλεί ο πρωθυπουργός

Παλαιστίνη: Σε μποϊκοτάζ του σχεδίου Τραμπ για τη Μέση Ανατολή καλεί ο πρωθυπουργός
photo Reuters

Η Παλαιστίνη μέσω του πρωθυπουργού Μοχάμεντ Στάγεχ καλεί τη διεθνή κοινότητα να μποϊκοτάρει το αμερικανικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Το σχέδιο Τραμπ σύμφωνα με την Παλαιστίνη, είναι πολύ ευνοϊκό προς το Ισραήλ καθώς περιλαμβάνει την προσάρτηση την προσάρτηση της κοιλάδας του Ιορδάνη και των ισραηλινών οικισμών στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς και την επίσημη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως μοναδικής πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ άλλωστε υποδέχεται σήμερα τον “φίλο” του και Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον, όπου αναμένεται να του παρουσιάσει ένα σχέδιο που έχει χαρακτηριστεί «ιστορικό» από το Ισραήλ.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να μην συμμετάσχει (στο σχέδιο) γιατί αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και στα δικαιώματα των Παλαιστινίων τα οποία δεν είναι προς πώληση», είπε ο Στάγεχ.

«Το σχέδιο αυτό έχει σκοπό να προστατεύσει τον Τραμπ από την καθαίρεση και τον Νετανιάχου από τη φυλακή», δήλωσε πριν από την εβδομαδιαία συνεδρίαση της κυβέρνησης στην Παλαιστίνη και ξεκαθάρισε πως αυτό «δεν είναι ένα σχέδιο ειρήνης για τη Μέση Ανατολή».

Τραμπ και Νετανιάχου αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά εσωτερικά προβλήματα με τον Αμερικανό πρόεδρο να απειλείται με καθαίρεση και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να κατηγορείται για διαφθορά.

Ο Τραμπ έχει προσκαλέσει στην αμερικανική πρωτεύουσα και τον αντίπαλο του Νετανιάχου ενόψει των εκλογών στις 2 Μαρτίου, τον κεντρώο Μπένι Γκαντζ, ενώ η Παλαιστίνη δηλώνει πως δεν έχει προσκληθεί.

Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες έχουν διακόψει κάθε επίσημη επαφή με τον Λευκό Οίκο μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, το Δεκέμβριο του 2017, ενώ και οι ίδιοι ελπίζουν να κάνουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τον τομέα της πόλης που έχει καταλάβει και προσαρτήσει το Ισραήλ, πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους.

Πάντως αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στο αμερικανικό σχέδιο είναι ακόμη αβέβαιη, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να συνεχίζει να υποστηρίζει την λύση των “δύο κρατών”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις