Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Παλαιστίνη: Χιλιάδες διαδηλωτές στη Γάζα κατά του σχεδίου Τραμπ για τη Μέση Ανατολή

Παλαιστίνη: Χιλιάδες διαδηλωτές στη Γάζα κατά του σχεδίου Τραμπ για τη Μέση Ανατολή
photo Reuters

Σε αναβρασμό και πάλι η Παλαιστίνη με χιλιάδες κόσμου να διαδηλώνουν στη Γάζα κατά του σχεδίου ειρήνης του Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή.

Το σχέδιο έχει σκοπό να διευθετήσει τις συγκρούσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, όμως οι τελευταίοι το έχουν ήδη απορρίψει καθώς θεωρούν πως είναι υπέρ των Ισραηλινών.

Φωνάζοντας «το σχέδιο δεν θα περάσει», οι διαδηλωτές έκαψαν λάστιχα αυτοκινήτων, αμερικανικές σημαίες και εικόνες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας στην Παλαιστίνη, οι διαδηλωτές ανέμισαν παλαιστινιακές σημαίες και ποδοπάτησαν πορτρέτα του Ντόναλντ Τραμπ. Διαδηλώσεις αναμένονται επίσης στη Ναμπλούς και στη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη, οι οποίες προβλέπονται να συνεχιστούν τη νύχτα.

Το σχέδιο Τραμπ σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους ευνοεί σε τεράστιο βαθμό το Ισραήλ καθώς περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προσάρτηση εβραϊκών οικισμών και της κοιλάδας του Ιορδάνη, μιας αγροτικής και στρατηγικής σημασίας περιοχής που καλύπτει περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης, όπως και την επίσημη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στη Βρετανία Χουσάμ Ζόμλοτ δήλωσε πως το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου ουσιαστικά δίνει το πράσινο φως στο Ισραήλ να ιδρύσει ένα κράτος-απαρτχάιντ.

«Είναι ένα πολιτικό τσίρκο. Είναι ένα λυπηρό πολιτικό θέατρο. Η 28η Ιανουαρίου 2020 θα είναι η επίσημη νομική επισφράγιση της έγκρισης από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ισραήλ, προκειμένου να εφαρμόσει ένα πλήρες σύστημα απαρτχάιντ», δήλωσε Ζόμλοτ, ο οποίος προηγουμένως ήταν επικεφαλής της παλαιστινιακής αποστολής στην Ουάσινγκτον και σύμβουλος στρατηγικής του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις