Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Πάνω από 500 μετανάστες στην Λαμπεντούζα το τελευταίο διήμερο

Πάνω από 500 μετανάστες στην Λαμπεντούζα το τελευταίο διήμερο
photo Reuters

Πάνω από 500 μετανάστες κατάφεραν να φτάσουν και να αποβιβαστούν στο νησί Λαμπεντούζα της Ιταλίας το τελευταίο διήμερο.

Αυτό ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός για τους Μετανάστες με τον εκπρόσωπό του, Φλάβιο Ντι Τζάκομο να δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «οι αφίξεις βρίσκονται σε άνοδο σε σχέση με την περασμένη χρονιά, αλλά παραμένουν χαμηλές σε σύγκριση με εκείνες που καταγράφονταν πριν από δύο χρόνια, και ακόμη περισσότερο σε σύγκριση με εκείνες πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια».

Εννέα πλεούμενα έφθασαν την Πέμπτη στη Λαμπεντούζα από την Τυνησία, με 116 επιβαίνοντες. Άλλα επτά πλεούμενα που αναχώρησαν από την ίδια χώρα και δύο λίγο μεγαλύτερα σκάφη που είχαν αποπλεύσει από τη Λιβύη τα ακολούθησαν χθες Παρασκευή, με άλλους 434 μετανάστες να φθάνουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Περίπου 362 από τους μετανάστες κατάγονται από το Μπανγκλαντές, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΔΟΜ.

Μολονότι τις προηγούμενες 48 ώρες καταγράφηκε ασυνήθιστη μαζική έλευση μικρών πλεούμενων από την Τυνησία και είναι μάλλον σπάνιο να φθάνει πλεούμενο με 260 επιβαίνοντες από τη Λιβύη στις ιταλικές ακτές, ο Ντι Τζάκομο δεν θεωρεί πως οι εξελίξεις αυτές είναι ένδειξη που προοιωνίζονται μεγάλη αύξηση των αφίξεων στην Ιταλία.

«Πάντοτε γίνονταν αφίξεις από την Τυνησία (…) πότε περισσότερες, πότε λιγότερες, και η παρουσία Μπανγκλαντεσιανών στα πλεούμενα που αναχώρησαν από τη Λιβύη δεν είναι καινοφανής», σχολίασε.

Περίπου 8.000 μετανάστες έχουν φθάσει διά θαλάσσης στην Ιταλία από την αρχή της χρονιάς, περισσότεροι από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2019 (3.000), αλλά πολύ λιγότεροι από εκείνη που είχε προηγηθεί (17.000).

Σε σύγκριση με προηγούμενα καλοκαίρια η κυριότερη διαφορά για αυτούς που αποπειρώνται τον διάπλου της Μεσογείου είναι πως δεν γίνονται «αρκετές περιπολίες στη θάλασσα», σύμφωνα με τον Ντι Τζάκομο. Κατά συνέπεια «διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο».

Οι επιχειρήσεις της λιβυκής ακτοφυλακής θεωρούνται επίσης κίνδυνος γι’ αυτούς, καθώς οι μετανάστες οι οποίοι αναχαιτίζονται εν πλω προς την Ευρώπη τις περισσότερες φορές «τίθενται υπό κράτηση και μερικές φορές στέλνονται σε κέντρα στα οποία δεν μπορεί να μπει κανένας. Δεν γνωρίζουμε την τύχη τους», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις