Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Πάπας Βενέδικτος: Ο λόγος που η κηδεία του θα γίνει με «αντιπαπικό τρόπο»

Πάπας Βενέδικτος: Ο λόγος που η κηδεία του θα γίνει με «αντιπαπικό τρόπο»
Φωτογραφία Reuters

Την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023 θα τελεστεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου η κηδεία του πρώην Πάπα Βενέδικτου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε ηλικία 95 ετών. 

Η κηδεία του πρώην Πάπα Βενέδικτου θα αρχίσει στις 9.30 π.μ. (τοπική ώρα), χοροστατούντος του πάπα Φραγκίσκου. Από τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023, η σορός του επίτιμου πάπα Βενέδικτου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Βατικανό.

Όπως αποφασίστηκε, ο Επίτιμος Πάπας Βενέδικτος XVI θα ταφεί με τα κόκκινα άμφια ενός Πάπα, ωστόσο ο θάνατος του αντιμετωπίστηκε με εντελώς… αντιπαπικό τρόπο, όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ.

Στην μνήμη του εκλιπόντος δεν χτύπησαν οι καμπάνες της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, δεν έγινε καμία επίσημη ανακοίνωση προς τους πιστούς στην πλατεία, ενώ το διπλωματικό σώμα δεν κινητοποιήθηκε για να στείλει επίσημες αντιπροσωπείες στη Ρώμη.

Η κηδεία του Βενέδικτου την Πέμπτη στην πλατεία του Αγίου Πέτρου θα είναι χαμηλών τόνων, σύμφωνα με τις επιθυμίες του για «απλότητα», αλλά και καθιστώντας σαφές ότι η ιδιότητά του ως επίτιμου δεν αξίζει παπική μεγαλοπρέπεια, μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press.

Η σορός του Βενέδικτου θα βρίσκεται στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου από τη Δευτέρα και ήδη γίνονται συγκρίσεις με τον θάνατο του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’, όταν δύο εκατομμύρια άνθρωποι παρατάχθηκαν στα λιθόστρωτα για τέσσερις μέρες και νύχτες για το τελευταίο αντίο.

Όταν ο Ιωάννης Παύλος Β’ πέθανε το 2005, πρόεδροι, πρωθυπουργοί και βασιλιάδες από περισσότερες από 100 χώρες παρευρέθηκαν στην κηδεία, υπό την προεδρία του Καρδινάλιου Joseph Ratzinger , ο οποίος θα γινόταν ο Βενέδικτος XVI μετά την εκλογή του ως Πάπας 10 ημέρες αργότερα.

Για την κηδεία του Βενέδικτου, το Βατικανό κάλεσε μόνο την Ιταλία και τη Γερμανία να στείλουν επίσημες αντιπροσωπείες και ενημέρωσε τις ξένες πρεσβείες ότι όποιοι άλλοι ηγέτες επιθυμούσαν να παρευρεθούν μπορούσαν να το κάνουν, αλλά μόνο υπό την «ιδιωτική τους ιδιότητα».

Με πληροφορίες από Associated Press/ Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις