Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας!

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας!

Την παραίτησή του υπέβαλε πριν από λίγο ο νεοεκλεγείς φιλελεύθερος (FDP) Πρωθυπουργός της Θουριγγίας Τόμας Κέμεριχ.

Η εκλογή του προκάλεσε σάλο καθώς έγινε πρωθυπουργός με την στήριξη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), αλλά και της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD).

Η παραίτηση είναι «αναπόφευκτη», δήλωσε ο κ. Κέμεριχ και ανακοίνωσε ότι η Κοινοβουλευτική του Ομάδα θα ζητήσει την διάλυση του τοπικού Κοινοβουλίου και την προσφυγή στις κάλπες.

Τον δρόμο προς την παραίτηση υπέδειξε η ίδια η Μέρκελ στον πολιτικό με τις οργισμένες δηλώσεις που έκανε από τη Νότια Αφρική όπου βρίσκεται.

Μίλησε για μια «κακή μέρα για την δημοκρατία» και χαρακτήρισε την διαδικασία «ασυγχώρητη» για το κόμμα της και ζήτησε το αποτέλεσμα να αναστραφεί με νέα προσφυγή στις κάλπες.

«Η εκλογή αυτού του Πρωθυπουργού αποτέλεσε μια “μοναδική” διαδικασία, η οποία έρχεται σε σύγκρουση με μια πεποίθηση – τόσο του CDU όσο και δική μου – ότι καμία πλειοψηφία δεν επιτρέπεται να επιτυγχάνεται με την βοήθεια της AfD. Kαθώς το πώς θα εξελισσόταν η εκλογή στην τρίτη ψηφοφορία μπορούσε να προβλεφθεί, μπορεί να πει κανείς ότι αυτή η διαδικασία είναι ασυγχώρητη και για αυτό το αποτέλεσμα πρέπει να αναστραφεί», δήλωσε η κυρία Μέρκελ από την Πρετόρια.

Τουλάχιστον το CDU, «δεν μπορεί να συμμετάσχει σε κυβέρνηση υπό Πρωθυπουργό ο οποίος έχει εκλεγεί με αυτόν τον τρόπο», τόνισε η Καγκελάριος, για να καταλήξει χαρακτηριστικά: «Ήταν μια κακή μέρα για την δημοκρατία. Ήταν μια μέρα κατά την οποία συνέβη μια ρήξη με τις αξίες και τις πεποιθήσεις του CDU και πρέπει τώρα να γίνει το παν προκειμένου να καταστεί σαφές ότι αυτό δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να ταυτιστεί με όσα πιστεύει και κάνει το CDU. Και αυτό πρέπει να γίνει τις επόμενες ημέρες».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις