Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

Πάσχα 2024: Ακριβότερα φέτος τα σοκολατένια αυγά

Πάσχα 2024: Ακριβότερα φέτος τα σοκολατένια αυγά
EUROKINISSI

Η κλιματική αλλαγή είναι ένας βασικός λόγος που θα βάλουμε πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη φέτος για να αγοράσουμε τα αγαπημένα σοκολατένια πασχαλινά αυγά.

Τα σοκολατένια πασχαλινά αβγά, που αποτελούν από τα αγαπημένα γλυκά του Πάσχα, θα κοστίσουν περισσότερο φέτος, σύμφωνα με ερευνητές και η αιτία είναι η κλιματική αλλαγή που πλήττει τις καλλιέργειες.

Η περισσότερη σοκολάτα παρασκευάζεται από κακάο που καλλιεργείται στη Δυτική Αφρική, αλλά ένα κύμα καύσωνα έχει διαλύσει τις καλλιέργειες, μειώνοντας μαζικά τις αποδόσεις, αναφέρει το BBC.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα κακαόδεντρα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις αλλαγές του κλίματος. Αναπτύσσονται μόνο σε μια στενή ζώνη γεωγραφικού πλάτους περίπου 20 μοιρών γύρω από τον Ισημερινό, με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να συγκεντρώνεται στη Δυτική Αφρική.

Ωστόσο από τον Φεβρουάριο η συγκεκριμένη περιοχή πλήττεται από καύσωνες, που σε χώρες όπως η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα έσπασαν ρεκόρ ξεπερνώντας ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι υψηλές θερμοκρασίες αύξησαν τον ρυθμό εξάτμισης, αφήνοντας τις καλλιέργειες κακάο χωρίς επαρκή υγρασία.

Την κατάσταση τη φετινή χρονιά επιδείνωσε και ένα ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο που είναι ενεργό από τον περασμένο Ιούνιο, που ανεβάζει τις θερμοκρασίες παγκοσμίως και μπορεί να οδηγήσει σε ακραία καιρικά φαινόμενα

Όμως η ξηρασία δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει τους καλλιεργητές κακάο. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα βίωσαν έντονες βροχοπτώσεις.

Μάλιστα, η συνολική βροχόπτωση στη Δυτική Αφρική ήταν υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο των 30 ετών για την εποχή αυτή. Η υγρασία επέτρεψε την ανάπτυξη μιας μυκητιασικής λοίμωξης, η οποία σάπισε τους κόκκους κακάο στα δέντρα.

Τριπλασιάστηκαν οι τιμές κακάο

Η έλλειψη κακάο λόγω του καύσωνα οδήγησε σε εκτίναξη των τιμών σε σχεδόν 8.500 δολάρια ανά τόνο αυτή την εβδομάδα. Η τιμή του κακάο έχει τριπλασιαστεί από πέρυσι τέτοια εποχή και διπλασιαστεί μόλις τους τελευταίους τρεις μήνες.

Οι παραγωγοί σοκολάτας συνήθως αγοράζουν τους κόκκους μήνες νωρίτερα, αλλά η ραγδαία αύξηση των τιμών αρχίζει τώρα να επηρεάζει τις τιμές στα καταστήματα.

Ήδη από τον Φεβρουάριο η Mondelez, η εταιρεία στην οποία ανήκει η μάρκα Cadbury, και η αμερικανική σοκολατοβιομηχανία Hershey είχαν ήδη προειδοποιήσει ότι η αύξηση των τιμών του κακάο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής της σοκολάτας.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή έχει κάνει την ακραία ζέστη 10 φορές πιο πιθανή. Η μελέτη της ομάδας World Weather Attribution, που εδρεύει στο Imperial College του Λονδίνου, διαπίστωσε ότι αν ο κόσμος δεν μειώσει γρήγορα τη χρήση ορυκτών καυσίμων, η Δυτική Αφρική θα βιώνει παρόμοιους καύσωνες περίπου κάθε δύο χρόνια.

Πληροφορίες από BBC

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις