Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

“Πάτησε”… ΗΠΑ ο πάστορας Μπράνσον – Θα δει τον Τραμπ στο Λευκό Οίκο

“Πάτησε”… ΗΠΑ ο πάστορας Μπράνσον – Θα δει τον Τραμπ στο Λευκό Οίκο
Φωτογραφία twitter Tony Perkins

Μετά από μια περιπέτεια χρόνων, τη φυλάκιση στις τουρκικές φυλακές και τη δίκη για… τρομοκρατία, ο πάστορας Άντριου Μπράνσον έφτασε στη γη της δικής του επαγγελίας: επέστρεψε στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πάστορας είχε συλληφθεί λίγο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Οι τουρκικές αρχές κατηγόρησαν τον Άντριου Μπράνσον από τρομοκρατία μέχρι… κατασκοπεία, τον φυλάκισαν χωρίς δίκη και μετά από χρόνια και μια διπλωματική κρίση ανάμεσα στη Ουάσινγκτον και την Άγκυρα, τελικά αφέθηκε ελεύθερος.

Χρειάστηκε βέβαια η σκληρή στάση του Ντόναλντ Τραμπ, που επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία και έκανε… έξαλλο τον Ερντογάν. Ο Αμερικανός πάστορας αφέθηκε ελεύθερος την Παρασκευή (12.10.2018). Για να φτάσει ως την απελευθέρωση πέρασε από δίκη (ενώ είχε αποφυλακιστεί αλλά σε κατ’ οίκον περιορισμό), όπου καταδικάστηκε σε τρία χρόνια για κατασκοπία.

Ο Μπράνσον έφτασε στην Ουάσινγκτον το απόγευμα του Σαββάτου (13.10.2018, ώρα Ελλάδας). Εκεί (σε αντίθεση με τους αποφυλακισθέντες από τη Βόρεια Κορέα) δεν τον περίμενε ο Ντόναλντ Τραμπ. Θα είναι ο πάστορας εκείνος που θα πάει στον Λευκό Οίκο για να γίνει δεκτός στο Οβάλ Γραφείο από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Τις πρώτες εικόνες από την άφιξη του Άντριου Μπράνσον στις ΗΠΑ ανέβασε στο twitter ο πρόεδρος της  χριστιανικής οργάνωσης Family Research Council, που τον συνόδευε. «Μόλις προσγειωθήκαμε στην αεροπορική βάση Άντριους με τον πάστορα Μπράνσον και τη σύζυγό του Νόριν. Νιώθουν ευγνωμοσύνη που είναι σώοι και αβλαβείς κι επιστρέφουν στο σπίτι τους στις ΗΠΑ» έγραψε ο Τόνι Πέρκινς σε ένα tweet.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που περιμένει τον Άντριου Μπράνσον στο Λευκό Οίκο, tweet-αρε για την επιστροφή του πάστορα. Του φάνηκε πολύ… κουλ η αναφορά της Κριστίν Φίσερ στο Fox News πως ο Αμερικανός πάστορας βρέθηκε «από μια τουρκική φυλακή στον Λευκό Οίκο σε 24 ώρες».

Τα tweets Τραμπ και Ερντογάν

Μέσω twitter «αντέδρασαν» στην απελευθέρωση του Μπράνσον τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο ομόλογός του της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Τούρκος πρόεδρος φρόντισε στο tweet του να… θυμίσει στον Τραμπ το δικό του αίτημα για την έκδοση του Γκιουλέν. Όχι άμεσα, αλλά με αναφορά στο κίνημα του ανθρώπου που θεωρεί υπεύθυνου για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Ο Ερντογάν τόνισε πως η τουρκική δικαιοσύνη έλαβε την απόφασή της για τον Άντριου Μπράνσον ανεξάρτητα. Ήταν… απάντησή του στον Τραμπ, που νωρίτερα τον είχε ευχαριστήσει δημόσια. Ήθελε να αποτινάξει από πάνω του κάθε… υποψία παρέμβασης για να αρθούν οι αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις.

«Αγαπητέ, κύριε Πρόεδρε, όπως πάντα επισήμαινα, η τουρκική δικαιοσύνη κατέληξε στην απόφασή της ανεξάρτητα» έγραψε ο Ερντογάν σε μήνυμα στον λογαριασμό του στο Twitter και σημείωσε ότι παραμένει κοινός ο αγώνας κατά της τρομοκρατία και οργανώσεων πως το PKK, ο ISIS και ο κίνημα του Γκιουλέν. «Ελπίζω οι ΗΠΑ και η Τουρκία να συνεχίσουν τη συνεργασία τους όπως αρμόζει μεταξύ δύο συμμάχων και να πολεμούν από κοινού τις τρομοκρατικές οργανώσεις», σημείωσε.

«Ο πάστορας Άντριου Μπράνσον, που απελευθερώθηκε από την Τουρκία, θα είναι μαζί μου στο Οβάλ Γραφείο στις 14:30 (σ.σ. ώρα ΗΠΑ). Θα είναι υπέροχο να τον δω και να τον γνωρίσω. Είναι ένας σπουδαίος Χριστιανός που πέρασε μια πολύ δύσκολη εμπειρία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Ερντογάν για τη βοήθειά του».

Και αφού ευχαρίστησε τον Ερνογάν, ο Αμερικανός πρόεδρος διέψευσε πως οι δυο τους έκαναν οποιαδήποτε «υπόγεια» συμφωνία για την απελευθέρωση του Μπράνσον. «Δεν υπάρχει καμία συμφωνία με την Τουρκία για την απελευθέρωση και την επιστροφή του πάστορα Άντριου Μπράνσον. Δεν κάνω συμφωνίες για ομήρους. Υπάρχει, ωστόσο, μεγάλη εκτίμηση από τις ΗΠΑ, η οποία θα οδηγήσει σε καλές, ίσως και εξαιρετικές, σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία!».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις