Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Πειρατεία στον Περσικό Κόλπο: Στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν το Prudent Warrior, στη θέση του το Delta Poseidon

Πειρατεία στον Περσικό Κόλπο: Στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν το Prudent Warrior, στη θέση του το Delta Poseidon

Υπό αιχμαλωσία παραμένουν τα δυο ελληνικά τάνκερ όπου την περασμένη Παρασκευή (27.05.2022) έκαναν ρεσάλτο οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ενώ έπλεαν σε διεθνή ύδατα στον Περσικό Κόλπο.

Το ένα από τα δυο ελληνόκτητα τάνκερ, το Prudent Warrior, οδηγήθηκε, με εντολή της Τεχεράνης, στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν, στην περσική πλευρά των στενών του Ορμούζ. Το δεύτερο, το Delta Poseidon, παραμένει στη θέση που ήταν τις τελευταίες ώρες, στον Περσικό Κόλπο.

Και στα δυο πλοία, παραμένουν ομάδες ένοπλης περιφρούρησης των ιρανικών δυνάμεων.

Καθώς οι διπλωματικές ενέργειες για την πλήρη απελευθέρωση των δύο ελληνόκτητων τάνκερ και των πληρωμάτων τους συνεχίζονται, το υπουργείο Ναυτιλίας έχει γίνει έντονη σύσταση στα υπό ελληνικής σημαίας πλοία κατά τον διάπλου τους σε Περσικό κόλπο, Στενά Ορμούζ, Κόλπο Ομάν, να πλέουν κατά το δυνατόν εκτός υδάτων αρμοδιότητας Ιράν.

Οι Έλληνες ναυτικοί (64 Έλληνες και ένας Κύπριος, μαζί τους και 7 Φιλιππινέζοι) είναι καλά – όπως αναφέρουν στην ΕΡΤ γονείς και σύντροφοι, που μίλησαν μαζί τους αφότου οι Ιρανοί τούς επέστρεψαν τα κινητά τους τηλέφωνα.

«Καταφέραμε και μιλήσαμε χθες το απόγευμα (του Σαββάτου) με το γιο μου. Μας είπε ότι είναι καλά, τους αφήνουν ελεύθερα να κυκλοφορούν μέσα, να κάνουν τις εργασίες τους. Περιμένουν κάποια ενημέρωση από οπουδήποτε», δήλωσε στην ΕΡΤ η μητέρα του 28χρονου ναυτικού.

«Ελέγχουν το πλοίο, δεν το αφήνουν να φύγει και περιμένουν να μάθουν τι ακριβώς θα γίνει αν θα φύγει το βαπόρι ή θα μείνει για να πάρουν το φορτίο. Από το υπουργείο μέσω ενός φίλου που μίλησε με τον κ. Πλακιωτάκη μας είπαν ότι έχουν κάνει τα απαραίτητα διαβήματα» δήλωσε ο πατέρας ενός εκ των Ελλήνων ναυτικών.

Τα δυο πλοία μεταφέρουν 1.8 βαρέλια πετρέλαιο. Επίσημα οι ιρανικές αρχές δεν έχουν δηλώσει το λόγο για την ομηρεία των πλοίων παρά το ότι κρατούνται για τον έλεγχο εγγράφων ωστόσο εκτιμάται πως γίνεται σε αντίποινα για το περιστατικό με την δέσμευση ρωσικού δεξαμενόπλοιου στην Ελλάδα ανοιχτά της Καρύστου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις