Κόσμος

Το Πεκίνο δεν θέλει “εμπορικό πόλεμο” με τις ΗΠΑ

Το Πεκίνο προειδοποίησε σήμερα ότι κανένας δεν θα βγει νικητής από έναν «εμπορικό πόλεμο» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την ώρα που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την έναρξη μιας διαδικασίας για τις πρακτικές της Κίνας στο ζήτημα της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Τραμπ θα ζητήσει με μνημόνιο του προς τον αμερικανό Αντιπρόσωπο για θέματα εμπορίου (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ να εξετάσει αν υπάρχει βάση για να αρχίσει μια έρευνα σχετικά με τις μεταβιβάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας που επιβάλλονται από τις κινεζικές αρχές στις αμερικανικές επιχειρήσεις, έκαναν γνωστό το Σάββατο αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης που ζήτησαν να μην κατονομασθούν.

Μια τέτοια έρευνα μπορεί να διαρκέσει μέχρι έναν χρόνο και να οδηγήσει σε κυρώσεις ή σε ανταποδοτικά μέτρα που θα ληφθούν μέσα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Ερωτηθείσα σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ δήλωσε πως κάθε μέλος του ΠΟΕ οφείλει να σέβεται τους κανόνες του οργανισμού.

«Δεν είναι δυνατόν να έχει μέλλον η κήρυξη ενός εμπορικού πολέμου. Κανένας δεν θα έβγαινε νικητής, θα δημιουργούσε μόνο χαμένους», επέμεινε η Χουά στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Οι ΗΠΑ αποτελούν τον δεύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας μετά την ΕΕ, όμως οι τριβές μεταξύ των δύο δυνάμεων πολλαπλασιάζονται. Η νέα διαδικασία θα προστεθεί έτσι ενδεχομένως στις πολυάριθμες έρευνες που έχουν ήδη αρχίσει εναντίον της Κίνας στον εμπορικό τομέα, ιδιαίτερα στη χαλυβουργία.

«Πιστεύω πως η Κίνα και οι ΗΠΑ οφείλουν να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για τη σταθερή ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (…) στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού», υπογράμμισε η Χουά Τσουνγίνγκ. «Το πρόβλημα της κορεατικής χερσονήσου και το σινοαμερικανικό εμπόριο δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση μεταξύ τους και δεν θα ήταν αρμόζον να χρησιμοποιηθεί το ένα από τα θέματα αυτά για να ασκηθεί πίεση στο δεύτερο», υπογράμμισε επίσης η Χουά Τσουνγίνγκ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Θρίλερ για γερά νεύρα οι εκλογές στο Ισραήλ: Ισοπαλία δίνουν τα exit polls - Στις 57 έδρες το μπλοκ Νετανιάχου
Στις 57 έδρες ανέρχεται η δύναμη του μπλοκ του Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του Ισραήλ, με την καταμέτρηση να έχει ολοκληρωθεί στο 41,9%
Ο Νετανιάχου και ο Άιζενκοτ
Εκλογές στο Ισραήλ: Νετανιάχου και Άιζενκοτ παλεύουν για την πρωτιά – Τα exit polls και η μάχη για σχηματισμό κυβέρνησης
Ο Γκάντι Άιζενκοτ έχει δηλώσει ότι θα κινηθεί άμεσα για σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ενώ ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα επικαλεστεί την πρωτιά του Λικούντ για να διεκδικήσει νέα εντολή
Γκάντι Άιζενκοτ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου
32
«Σφάχτηκαν» ο απεσταλμένος των ΗΠΑ και ο ΥΠΕΞ της Κούβας στον ΟΗΕ: «Είσαι ψεύτης» – «Κάνε πίσω, εδώ δεν είναι Αβάνα»
Όσο ο Μάικ Γουόλτς περιέγραφε τα χρόνια φερόμενης διαφθοράς από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση, μέλη της κουβανικής αντιπροσωπείας μαζί και ο Μπρούνο Ροντρίγκες, άρχισαν να φωνάζουν ζητώντας το λόγο για θέμα τάξης
ΟΗΕ
Η Γιούλια Ναβάλναγια προειδοποιεί για συμμαχία αυταρχικών καθεστώτων με την ακροδεξιάς στην Ευρώπη
«Ξέρουν να εκμεταλλεύονται τα χρηματοπιστωτικά και νομικά συστήματα των δυτικών χωρών και να παρακάμπτουν τους περιορισμούς και τις κυρώσεις», λέει η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι
Γιούλια Ναβάλνα