Κόσμος

Πάνω από 10.000 οι νεκροί από τον καύσωνα στην Ευρώπη, λέει ο ΠΟΥ – Νέα μέτρα αντιμετώπισης

Η ζέστη έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους στην ευρωπαϊκή περιφέρεια τα τελευταία τέσσερα χρόνια
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τους 10.000 φέρεται να έχουν φτάσει οι θάνατοι στην Ευρώπη που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα που κατέκλυσε τα δυτικά της Ηπείρου αυτό το καλοκαίρι, όπως δείχνουν δεδομένα από πέντε ευρωπαϊκές χώρες, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ),

Όπως ενημερώνει ο ΠΟΥ ο καύσωνας αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία και καλώντας τόσο τις κυβερνήσεις όσο και τους πολίτες της Ευρώπης να προετοιμαστούν καλύτερα.

Ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει την Ευρώπη ως την ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρο στον κόσμο, με τις θερμοκρασίες να αυξάνονται περίπου με διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι ολοένα υψηλότερες θερμοκρασίες ασκούν αιφνίδια πίεση σε βασικές υπηρεσίες, όπως τα συστήματα υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Χένρι Π. Κλούγκε, δήλωσε ότι η ζέστη έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους στην ευρωπαϊκή περιφέρεια τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ η θνησιμότητα που σχετίζεται με τις υψηλές θερμοκρασίες έχει αυξηθεί κατά 30% τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

«Ωστόσο, οι θάνατοι που οφείλονται στη ζέστη δεν είναι αναπόφευκτοι», τόνισε ο Κλούγκε, τονίζοντας την ανάγκη για την εφαρμογή συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, τη δημιουργία πιο δροσερών πόλεων, τη βελτίωση της πρόσβασης σε νερό και σκιά, τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων και την καλύτερη προετοιμασία των συστημάτων υγείας πριν από τις περιόδους ακραίων θερμοκρασιών.

Μέτρα του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση του καύσωνα και των πυρκαγιών

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι έχει αναπτύξει μια σειρά εργαλείων και οδηγιών δημόσιας υγείας, ώστε να βοηθήσει τις χώρες να προετοιμαστούν, να ανταποκριθούν και να προσαρμοστούν σε αυτό που πλέον αναγνωρίζεται ως επαναλαμβανόμενη κλιματική κρίση.

Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται τεχνικές κατευθυντήριες οδηγίες και ενημερωτικό υλικό για τους καύσωνες και τις δασικές πυρκαγιές, καθώς και νέες οδηγίες για τα Σχέδια Δράσης για τη Ζέστη και την Υγεία (Heat-Health Action Plans).

Παράλληλα, ο ΠΟΥ έχει εκπονήσει πέντε ενημερωτικά σημειώματα δράσης για διαφορετικούς τομείς, καθώς και μια «τράπεζα» μηνυμάτων δημόσιας υγείας με πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούν οι πολίτες να προστατεύσουν τον εαυτό τους και να βοηθήσουν άλλους κατά τη διάρκεια περιόδων έντονης ζέστης.

Οι οδηγίες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ενημέρωσης των ευάλωτων και δυσπρόσιτων πληθυσμιακών ομάδων μέσω ψηφιακών, παραδοσιακών και κοινοτικών διαύλων επικοινωνίας.

Αναφερόμενος στην πίεση που προκαλεί η ακραία ζέστη στις υγειονομικές μονάδες, οι οποίες συχνά δεν είναι σχεδιασμένες να ανταποκρίνονται σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες, ο ΠΟΥ σημειώνει ότι, μέσω της Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια των Νοσοκομείων (Hospital Safety Initiative), στηρίζει νοσοκομεία σε ολόκληρη την περιφέρεια, αξιοποιώντας τον Δείκτη Ασφάλειας Νοσοκομείων (Hospital Safety Index) για να αξιολογήσει κατά πόσο οι υγειονομικές δομές μπορούν να παραμείνουν λειτουργικές κατά τη διάρκεια έκτακτων καταστάσεων.

Αν και ο συγκεκριμένος δείκτης χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά για την αξιολόγηση της ετοιμότητας απέναντι σε φυσικές καταστροφές, όπως οι σεισμοί και οι πλημμύρες, πλέον αξιοποιείται ολοένα και περισσότερο για τον εντοπισμό κινδύνων που συνδέονται με τις ακραίες θερμοκρασίες, όπως προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, στα συστήματα ψύξης, στη διαθεσιμότητα νερού και στην ασφάλεια και ευημερία των ασθενών και του προσωπικού.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μακελειό στην Πολωνία: Με στρατιωτική στολή και βαρύ οπλισμό ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στην Κρακοβία
Σύμφωνα με τις αρχές είχε ακροδεξιές και υπερεθνικιστικές απόψεις, ενώ μετά την επίθεση τραυματίστηκε από πυρά αστυνομικών και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Ένοπλη επίθεση στην Κρακοβία
Ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε τον παλαιστή του ΜΜΑ, Ντέινα Γουάιτ, για εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου – «Σε παρακαλώ, δέξου»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι πρότεινε τη θέση στον διευθυντή του χώρου των μικτών πολεμικών τεχνών και «βίαιο μαχητή», ο οποίος ωστόσο απέρριψε την πρόταση
Dana White και Donald Trump
Μακελειό στην Πολωνία: 25χρονος ακροδεξιός με «υπερεθνικιστικές» απόψεις ο δράστης – Ακόμη τρεις νεκροί εντοπίστηκαν σπίτι του
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων από τους πυροβολισμούς στην Πολωνία - Ο δράστης φέρεται να σκότωσε την οικογένειά του πριν ανοίξει πυρ στην καρδιά της Κρακοβίας
Πολωνία
27
«Όχι» στον Νετανιάχου - Ο πρόεδρος Χέρτζογκ θα δώσει εντολή στον Άιζενκοτ για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ
Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Νετανιάχου θα λάβει επίσημα την εντολή στις 8 Νοεμβρίου και θα έχει 28 ημέρες για να σχηματίσει κυβέρνηση, με δυνατότητα παράτασης 14 ημερών
Άιζενκοτ και Νετανιάχου 8