Κόσμος

«Persona non grata» ο Αμερικανός αντιπρόεδρος στην Παλαιστίνη

Ανώτερο στέλεχος της Φάταχ διεμήνυσε την Πέμπτη ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δεν είναι «ευπρόσδεκτος στην Παλαιστίνη». Αυτό μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μια επίσκεψη του Μάικ Πενς στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη προβλέπεται να γίνει μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και αρχηγός της Φάταχ, ο Μαχμούντ Αμπάς, δεν αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Πενς όταν αντέδρασε την Τετάρτη στο διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ. Στο γραφείο του δεν υπήρχε κανείς διαθέσιμος εκπρόσωπος για να σχολιάσει τις δηλώσεις του στελέχους της Φάταχ, του Τζιμπρίλ Ρατζούμπ.

«Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δεν είναι ευπρόσδεκτος στην Παλαιστίνη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ. «Ο πρόεδρος Αμπάς δεν θα συναντηθεί μαζί του εξαιτίας της ανακοίνωσης» του προέδρου Τραμπ.

Πώς αντέδρασαν οι ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του έκρινε την Πέμπτη ότι μια ενδεχόμενη ακύρωση της συνάντησης μεταξύ του Μάικ Πενς και του Μαχμούντ Αμπάς θα ήταν «αντιπαραγωγική».

Η επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος αναμένεται να ταξιδέψει επίσης και στην Αίγυπτο, απέκτησε ιδιαίτερη σημασία μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Τραμπ, η οποία προκάλεσε την οργή των Παλαιστίνιων και διεθνή κατακραυγή.

Για τον Μαχμούντ Αμπάς, η Ουάσινγκτον δεν μπορεί πλέον να διαδραματίσει τον ιστορικό της ρόλο του διαμεσολαβητή στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ισραηλινούς μετά τις δηλώσεις του ρεπουμπλικάνου προέδρου. «Με αυτές τις οικτρές αποφάσεις, οι ΗΠΑ υπονομεύουν εσκεμμένα όλες τις ειρηνευτικές προσπάθειες», ήταν η αντίδρασή του την Τετάρτη.

Η παλαιστινιακή ηγεσία επιδιώκει η Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία καταλήφθηκε και κατόπιν προσαρτήθηκε από το Ισραήλ το 1967, να γίνει η πρωτεύουσα του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που οραματίζεται. Το Ισραήλ έχει ανακηρύξει το σύνολο της Ιερουσαλήμ, το δυτικό και το ανατολικό της τμήμα, «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσά του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η βίλα Σέρτοσα του Μπερλουσκόνι στη Σαρδηνία πουλήθηκε στη βασιλική οικογένεια Αλ Θάνι του Κατάρ για 350 εκατ. ευρώ
Πρόκειται για έπαυλη στην οποία ο «Καβαλιέρε» φιλοξένησε από τον Βαλντιμίρ Πούτιν μέχρι τον Βρετανό Τόνι Μπλερ και τον Ισπανό πρώην πρωθυπουργό Θαπατέρο αλλά και τα διαβόητα «μπούνγκα -μπούνκα» πάρτι
Η βίλα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Σαρδηνία
Ντόναλντ Τραμπ: «Το Ιράν υποστηρίζει ότι δεν εισπράττει διόδια στα Στενά του Ορμούζ, αν λέει ψέματα, οι διαπραγματεύσεις θα τερματιστούν»
«Επιπλέον, κανένα χρηματικό ποσό δεν έχει δοθεί στο Ιράν, ούτε έχει αποδεσμευτεί από τα κεφάλαιά τους προς αυτούς από τις ΗΠΑ», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
τραμπ
Γκάντι Άιζενκοτ: Ο στρατηγός που απειλεί να «ρίξει» τον Νετανιάχου στο Ισραήλ – Έχασε τον γιο του στη Γάζα, τον χλευάζουν για τα αγγλικά του
Ο πρώην αρχηγός του ισραηλινού στρατού εξελίσσεται σε ισχυρό διεκδικητή της πρωθυπουργίας, καθώς η δημοτικότητα του Μπενιαμίν Νετανιάχου καταρρέει στον δρόμο προς τις κάλπες του φθινοπώρου
Γκάντι Άιζενκοτ