Πέμπτη, 2 Μαΐ
19oC Αθήνα

Πεσκόφ: Οι όποιες σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας δεν θα επηρεάσουν τη συνεργασία Μόσχας – Πεκίνου

Την βεβαιότητα πως η ενδεχόμενη αναθέρμανση των σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Κίνας δεν θα επηρεάσει τη σινορωσική συνεργασία, εξέφρασε το Κρεμλίνο δια του Ντμίτρι Πεσκόφ, στον απόηχο της επίσκεψης Μπλίνκεν στο Πεκίνο.

Κατά την επίσκεψη αυτή, Κίνα και ΗΠΑ συμφώνησαν χθες Δευτέρα να σταθεροποιήσουν την έντονη σχέση τους ώστε να μην εξελιχθεί σε σύγκρουση, αλλά δεν κατάφεραν να σημειώσουν σημαντική πρόοδο.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ωστόσο από το Πεκίνο πως ζήτησε από την κυβέρνηση της Κίνας να είναι σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο κινεζικές εταιρίες να προμηθεύσουν τη Ρωσία τεχνολογία που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως το Πεκίνο έχει το κυριαρχικό δικαίωμα να οικοδομεί σχέσεις με άλλες χώρες και πως η διαδικασία προσπάθειας οικοδόμησης προβλέψιμων σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σημαντική.

Η Ρωσία δεν πίστεψε πως υπήρχε κίνδυνος οι σινοαμερικανικές συνομιλίες να προκαλέσουν προβλήματα για τη Μόσχα, πρόσθεσε.

“Η στρατηγική εταιρική μας σχέση με την Κίνα μας καθιστά βέβαιους πως η ανάπτυξη (από το Πεκίνο) των σχέσεων με άλλες χώρες δεν θα στραφεί ποτέ εναντίον της χώρας μας”, είπε ο Πεσκόφ.

Η Ρωσία, η οποία υφίσταται κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της Ουκρανίας, επιδιώκει στο Πεκίνο μια αγορά για τις ενεργειακές εξαγωγές της και σύμπραξη σε έναν παγκόσμιο αντιδυτικό άξονα που θα αμφισβητούσε την υπάρχουσα «παγκόσμια τάξη».

Ο Σι επισκέφθηκε τη Ρωσία τον Μάρτιο, δεσμευόμενος για φιλία, όμως κράτησε “ουδέτερη θέση” στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία. Σχέδιο ειρήνης που πρότεινε το Πεκίνο δεν έχει μέχρι στιγμής παραγάγει σημαντικά αποτελέσματα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις