Σάββατο, 4 Μαΐ
18oC Αθήνα

Πέθανε η Ολίβια ντε Χάβιλαντ, η μοναδική από το «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» που ζούσε

Ολίβια ντε Χάβιλαντ

Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 104 ετών άφησε το Σάββατο (25.07.2020) η Ολίβια ντε Χάβιλαντ, η μοναδική από τους πρωταγωνιστές του θρυλικού «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» που ήταν ακόμη στη ζωή.

Η Ολίβια ντε Χάβιλαντ πέθανε στο σπίτι της στη Γαλλία, καθώς ζούσε στο Παρίσι από το 1960. Για την ερμηνεία της στο «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» ήταν υποψήφια για Όσκαρ, ενώ έχει τιμηθεί δυο φορές με το χρυσό αγαλματάκι.

Γεννήθηκε την 1η Ιουλίου του 1916 στο Τόκυο. Η καταγωγή της ήταν από τη Βρετανία αλλά το 1941 πήρε την Αμερικανική υπηκοότητα. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν τριών ετών και μετακόμισε με τη μητέρα της και την αδελφή της Τζόαν (σ.σ. η Τζοάν Φοντέιν ήταν αδερφή της) στην Σαρατόγκα της Καλιφόρνια. Οι δυο αδελφές είχαν κακές σχέσεις από μικρές κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποξένωσή τους από το 1975. Η κόντρα ανάμεσα στην Ολίβια ντε Χάβιλαντ και την Τζοάν Φοντέιν ήταν θέμα… κουτσομπολιού στο Χόλιγουντ για πολλά χρόνια!

Στο «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» έπαιξε τη Μέλανι και κέρδισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Ήταν επίσης γνωστή για τις ερμηνείες της στις ταινίες Κάπτεν Μπλαντ (1935), Ρομπέν των Δασών (1938) και Ο λάκκος με τα φίδια (1947).

Κέρδισε το Όσκαρ για τις ερμηνείες της στις ταινίες “Δωσ’ μου πίσω το παιδί μου”  (1946) και «Η κληρονόμος» (1949).


Τον Νοέμβριο του 2008 είχε τιμηθεί από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους με το μεταλλείο των Τεχνών

Πως ξεκίνησε το “ταξίδι” της Ολίβια ντε Χάβιλαντ

Στα 18 της η Ολόβια ντε Χάβιλαντ, ακόμη φοιτήτρια στη δραματική σχολή επιλέχθηκε να ερμηνεύσει το ρόλο της Έρμια στο Όνειρο Θερινής Νυκτός του Σαίξπηρ που ανέβαινε εκείνη την περίοδο σ’ ένα θέατρο της Καλιφόρνια. Την ίδια χρονιά η εταιρεία παραγωγής Warner Bros,. χρηματοδότησε τη μεταφορά του θεατρικού στη μεγάλη οθόνη κι η Ντε Χάβιλαντ βρέθηκε να ερμηνεύει ξανά το ρόλο της Χέρνια, αυτή τη φορά στη μεγάλη οθόνη.

Με τη Ζακλίν Μπισέ λίγο αφού τιμήθηκαν με το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής τον Σεπτέμβριο του 2010

Ακολούθησε το συμβόλαιο με τη Warner Bros. και μια σειρά ταινιών στις οποίες υποδύονταν το έτερον ήμισυ του Έρολ Φλιν. Η αναγνώριση για την Ολίβια ντε Χάβιλαντ ήρθε όμως μετά τη συμμετοχή της στην επική ταινία του Βίκτορ Φλέμινγκ “Όσα Παίρνει ο Άνεμος», το 1939, ταινία για την οποία προτάθηκε για Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου, το οποίο έχασε από τη συμπρωταγωνίστριά της Χάτι Μακ Ντάνιελ.

Η Ολίβια ντε Χάβιλαντ όμως δεν ήταν ευχαριστημένη με τον τρόπο που τη χρησιμοποιούσε από τη Warner Bros., όπως η φίλη της Μπέτι Ντέιβις, που είχε προσπαθήσει να σπάσει χωρίς επιτυχία το συμβόλαιό της το 1937. Το 1943 η ντε Χάβιλαντ πήγε τη Warner Bros. στα δικαστήρια και κατάφερε να αποδεσμευτεί του συμβολαίου της κι αυτό ακολούθησε μια σειρά επιτυχημένων ταινιών και δύο Όσκαρ ερμηνείας.

Η Ολίβια Ντε Χάβιλαντ έχει αποσυρθεί από την υποκριτική κι εδώ και χρόνια ζούσε στο Παρίσι.

Με πληροφορίες από Wikipedia

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις