Κόσμος

Πέθανε η χήρα του Ούλωφ Πάλμε, Λίσμπετ

Η Λίσμπετ Πάλμε, η χήρα του πρωθυπουργού της Σουηδίας Ούλωφ Πάλμε που δολοφονήθηκε το 1986, η οποία είχε αναγνωρίσει επισήμως τον κύριο ύποπτο για τον φόνο, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να επιτύχει την τελεσίδικη καταδίκη του, απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η οικογένειά της.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Χαρισματικός σοσιαλδημοκράτης ηγέτης, ο Ούλωφ Πάλμε δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στις 28 Φεβρουαρίου 1986, σε ηλικία 59 ετών, σ’ ένα παγωμένο πεζοδρόμιο στο κέντρο της Στοκχόλμης ενώ επέστρεφε πεζή με τη γυναίκα του, χωρίς σωματοφύλακες, από τον κινηματογράφο.

Ο δολοφόνος του είχε καταφέρει να διαφύγει παίρνοντας μαζί του το όπλο του εγκλήματος, το οποίο ουδέποτε βρέθηκε.

Ανεξιχνίαστη η δολοφονία του Ούλωφ Πάλμε

Τον Ιούλιο του 1989 ένας τοξικομανής αλκοολικός, που είχε ήδη καταδικασθεί για φόνο, κρίθηκε ένοχος, πριν αθωωθεί σε δεύτερο βαθμό μερικούς μήνες αργότερα ελλείψει αποδείξεων.

Η Λίσμπετ Πάλμε είχε αναγνωρίσει ως δολοφόνο του συζύγου της τον Κρίστερ Πέτερσον, όμως η μαρτυρία της αποδυναμώθηκε εξαιτίας παρατυπιών. Αφού είχε αρχικά ομολογήσει τον φόνο, ο Πέτερσον στη συνέχεια πήρε πίσω την ομολογία του. Πέθανε το 2004.

Η δολοφονία του Ούλωφ Πάλμε παραμένει μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστη και η έρευνα συνεχίζεται: χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταθέσει, δεκάδες άλλοι έχουν αναλάβει την ευθύνη για τον φόνο και ο σχετικός φάκελος καταλαμβάνει ράφια συνολικού μήκους 250 μέτρων.

Υπέρμαχος του δικαιώματος των λαών στην αυτοδιάθεση, κήνσορας του αμερικανικού επεμβατισμού στη Νότια Αμερική και του νοτιοαφρικανικού απαρτχάιντ, ο Ούλωφ Πάλμε είχε δημιουργήσει πολλούς εχθρούς στο εξωτερικό, αλλά και στη Σουηδία, όπου κύκλοι του στρατού τον θεωρούσαν πιόνι της Σοβιετικής Ένωσης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο υπουργός Εργασίας της Γαλλίας υπέρ της βερμούδας στο γραφείο εν μέσω καύσωνα: «Αν είναι καλοραμμένη, κανένα πρόβλημα»
«Εγώ φοράω κοστούμι και γραβάτα γιατί αυτό είναι το dress code ενός υπουργού» δήλωσε ο Ζαν-Πιερ Φαραντού - Τι ισχύει με τη βερμούδα στα γραφεία στη Γαλλία
Αστυνομία Γαλλία
Η βίλα Σέρτοσα του Μπερλουσκόνι στη Σαρδηνία πουλήθηκε στη βασιλική οικογένεια Αλ Θάνι του Κατάρ για 350 εκατ. ευρώ
Πρόκειται για έπαυλη στην οποία ο «Καβαλιέρε» φιλοξένησε από τον Βαλντιμίρ Πούτιν μέχρι τον Βρετανό Τόνι Μπλερ και τον Ισπανό πρώην πρωθυπουργό Θαπατέρο αλλά και τα διαβόητα «μπούνγκα -μπούνκα» πάρτι
Η βίλα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Σαρδηνία
Απίστευτες εικόνες από τον καύσωνα στην Ευρώπη: Η Γαλλία «βράζει» στους 44,3°C – Σε κόκκινο συναγερμό η Βρετανία, δύο έφηβοι πνίγηκαν στο Βέλγιο
Αναβολή των εξετάσεων για το μπακαλορεά για 10.000 υποψηφίους στη Γαλλία, κλειστά σχολεία στην Αγγλία, δωρεάν χρήση πισινών σε ανοιχτούς χώρους στο Άμστερνταμ στην Ολλανδία - «Όταν μας χτυπάει ο ήλιος, θέλουμε να πεθάνουμε»
Μαδρίτη καύσωνας
5